OFFERTE. Wat kosten grondwerken?

OFFERTE. Wat kosten grondwerken?

Foto: rr

Van alle posten tijdens je bouwproject zijn de grondwerken misschien wel de meest onvoorspelbare factor. We overlopen de verschillende kostenbepalers.

Mogelijk zit je op bepaalde stukken van je bouwperceel met ongeschikte ondergrond. Mag de grondwerker zomaar een deel slechte grond afgraven en weer aanvullen met goede grond, of moet hij over het hele perceel afgraven en bijvullen om de stabiliteit te vrijwaren? De geschatte en uiteindelijke kost kunnen hierdoor plots enorm verschillen.

Hoe groot wordt je bouwput? Komt er een vloerplaat of (kruip)kelder? Reken op 6 à 10 euro per m³ – exclusief btw - voor een kleinere bouwput van circa 100 m³. Dat wordt 2,5 à 3 euro per m³ als je richting 400 à 500 m³ gaat, maar hier moet je dan wel meer grond afvoeren. Bij renovaties schiet de prijs sneller omhoog. Hier rekenen aannemers vaak meteen per uur aan.

De prijs per afgevoerde container komt er nog eens apart bij. Naargelang de grootte van de laadbak is dat 350 à 500 euro per vertrekkende container. Ten slotte komt daar nog de transport- en verwerkingskost bij voor de afgevoerde grond. Bepaalde soorten grond hebben een hogere verwerkingskost. Afhankelijk van de samenstelling van je ondergrond en de afstand tot de stortplaats, loopt de prijs op van 8 tot 18 euro per m³.

Voor een af te graven bouwput van 100 m³ (gemiddeld 8 euro), met goede grond en normale afstanden tot de stortplaats (gemiddeld 8 euro) en het afvoeren van vijf grote containers (2.500 euro) kom je op een richtprijs uit van 3.940 euro, exclusief btw.

Deze richtprijzen zijn zuiver indicatief. Surf naar Livios.be voor meer info over grondwerken. Of stel je eigen vraag via www.livios.be/forum.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees