Succesfactoren voor een deelname aan het populaire spelprogramma

Hoe word je de Slimste Mens ter Wereld?

Hoe word je de Slimste Mens ter Wereld?

Erik Van Looy is alvast klaar voor het nieuwe seizoen. Foto: Lies Willaert

Deze avond is het weer zover. Het spelprogramma dat bijna 1,5 miljoen kijkers op het puntje van hun stoel krijgt, gaat voor de veertiende keer van start. Maar wat is nu precies de succesformule om de felbegeerde titel te winnen?

Waarzegster mevrouw Greet heeft al uitgedokterd wie de winnaar van dit seizoen van de Slimste Mens ter Wereld zal zijn. Ook uit de vorige seizoenen zijn enkele opvallend lijnen te trekken die de winnaar van de komende editie wel eens zouden kunnen voorspellen.

1. Doe een beroep in /op de actualiteit

Wie wil winnen, kan maar best geen seconde missen van de actualiteit. Veel topscoorders uit de vorige seizoenen zaten in hun dagelijks leven met hun neus in het nieuws. Maar liefst vijftien van de spelers die in de top drie terechtkwamen, waren journalisten, het best scorende beroep tot nu toe.

Het succes begon met Alain Grootaers (de winnaar van 2003). Door de jaren heen scoorden mensen zoals Annelies Rutten (de winnaar van2007), Freek Braeckman (de winnaar van2008/2009) en Linda De Win (de winnaar van 2009/2010). Ook in de laatste editie wisten Danira Boukhriss en Kobe Ilsen de eervolle tweede en derde plaats in te nemen.

Hoe word je de Slimste Mens ter Wereld?
Benieuwd of dit jaar de journalisten hun naam gaan waarmaken. Foto: VIER

Benieuwd of dit jaar de journalisten hun naam gaan waarmaken? Ihsane Chioua Lekhli, Julie Van Den Steen, Eva De Roo, Eric Goens en Ruben Van Gucht doen alvast een gooi naar de winst.

2. Lijstjes maken, lijstjes maken, lijstjes maken

Een grote algemene kennis is hét ingrediënt voor succes. Eén ding weten over alles, blijkt beter dan alles weten over één ding. Te veel willen zeggen over details heeft al meerdere spelers een plaatsje gekost in de finale. Zo grepen menselijke encyclopedieën Tomas Van Den Spiegel (2012) en Walter Pauli (2007) naast de hoofdprijs.

Tom Waes (de winnaar van 2015) ging meer voor de andere tactiek: “Ik weet over bijna alles wel drie dingen”, zei hij de hele tijd, “maar voor deze quiz moet je vijf dingen weten.” De bekende tv-persoonlijkheid begon daarom met één tactiek: lijstjes maken, lijstjes maken, lijstjes maken. De grootste hulp daarbij? Wikipedia, zo horen we de deelnemers regelmatig zeggen tijdens de afleveringen.

3. Ervoor gaan!

Gedreven mensen maken de Slimste Mens ter Wereld tot een entertainend programma. De tevredenheid na de vijf trefwoorden te vinden, de concentratie tijdens de puzzelronde en de ontlading na de finale, het is allemaal heerlijk om te zien. Het zorgt ervoor dat iedereen mee duimt en denkt met hun favoriete speler.

Hoe word je de Slimste Mens ter Wereld?
Wie zal de titel overnemen van deze enthousiaste Tom Waes? Foto: Karrewiet

Tijdens de eerste aflevering doen Jonas Geirnaert (bekend van onder andere Neveneffecten), Gordon Heuckeroth (de Nederlandse presentator van onder andere Hotter Than My Daughter) en Kim Gevaert (de sprintster) een gooi naar de titel. Benieuwd? Deze avond begint de nieuwe editie om 21.40 uur op VIER.

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees