Daarom zijn de bussen hier vuil en dragen de chauffeurs geen uniform

© lds

© lds

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Heeft u het als busreiziger in Aalst al gemerkt? Chauffeurs van De Lijn dragen vrijetijdskledij in plaats van hun uniform en poetsen hun bussen niet. Ze doen dat uit solidariteit met hun collega's in Sint-Niklaas, waar ontevredenheid heerst over een nieuwe werkregeling. Komt er niet snel een akkoord met de directie, dan volgt een staking.

Leen De Smedt

Lege blikjes en zakjes chips slingeren deze week wellicht meer in bussen van De Lijn dan gewoonlijk. Omdat de chauffeurs in Sint-Niklaas geconfronteerd worden met minder werkuren, wordt tot in Aalst actie gevoerd. “Het kan zijn dat we morgen hetzelfde meemaken als onze Sint-Niklase collega's, want ook in Aalst wordt gezocht naar een nieuwe stelplaats”, zegt Kris Blondeel, zeven jaar chauffeur bij De Lijn.

In plaats van zijn uniform trok Blondeel maandag een frivool hemdje aan. “Na de verhuizing naar een nieuwe stelplaats werden aan de chauffeurs in Sint-Niklaas nieuwe uren opgelegd zonder medeweten van de vakbond”, zegt Blondeel. “Onze collega's lijden loonverlies en dat kunnen we niet zo laten. Ik denk dat overleg tussen vakbonden en directie nog steeds de beste oplossing is om tot een akkoord te komen, vandaar dat we ons voorlopig beperken tot een ludieke actie.”

De bussen worden een week niet gepoetst. De reden? Volgens de directie kunnen de verloren uren gecompenseerd worden door extra te poetsen. De chauffeurs kunnen er niet mee lachen. Deze week geven ze het overleg nog een kans, maar de stakingsaanzegging is al ingediend voor het geval er geen witte rook komt.

Video

Keuze van de redactie