Klacht over "politieagressie" aan Graslei-ponton

Klacht over "politieagressie" aan Graslei-ponton

Foto: archief/dvh

Gent - Er is een klacht ingediend over het optreden van de Gentse politie bij de oproer aan het ponton van MG Real Estate aan de Graslei twee weken geleden. Dat heeft korpschef Filip Rasschaert maandagavond gezegd in de commissie Algemene Zaken van de Gentse gemeenteraad.

Een ludieke protestactie aan het omstreden ponton van MG Real Estate aan de Graslei liep twee weken geleden uit op duw en trekwerk tussen security en politie aan de ene kant en betogers aan de andere kant. Er werd met blikken bier en frieten gegooid en verschillende mensen probeerden het ponton te betreden.

Het ponton kreeg al een politiek staartje. Nu komt er ook voor de politie nog een gevolg. Iemand heeft een klacht ingediend bij het comité P over een incident waarbij een aanwezige gewond raakte. De persoon zou zijn hand gebroken hebben toen de politie "agressief" tussenbeiden kwam bij de protesten.

"Die persoon zou zelfs geopereerd moeten worden. Volgens wat iemand mij zegt werden er willekeurig mensen opgepakt", zei Dirk Holemans (Groen) in de commissie Algemene Zaken. "Het gooien met blikken is uiteraard af te keuren. Maar we vragen dat het korps dit incident onderzoekt. De politie moet de veiligheid van iedereen bewaken."

Superkalm

Wie de klacht heeft ingediend, is niet duidelijk. Korpschef Filip Rasschaert zei maandagavond na een vraag van Filip Van Laecke (CD&V) dat zijn mensen "superkalm" bleven, "ondanks het feit dat er met volle blikken bier gegooid werd".

"Ik kan niet veel zeggen over dat feit. Er is ons gevraagd een verslag op te maken. Maar ik denk dat er goed werk geleverd is die avond. Onze geüniformeerde mensen stonden ver weg. Pas als het te agressief werd is de politie dichterbij getrokken. Ze hebben dan samen met de security vanalles over zich gekregen."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio