Gentenaar is ‘Beste Sommelier van België’

Gentenaar is ‘Beste Sommelier van België’

Joery De Lille (29) is al drie jaar de sommelier van Horseele, in de Ghelamco. Foto: fvv

Gent -

De titel Beste Sommelier van België 2016–2017 is voor een rasechte Gentenaar. Joery De Lille (29) is sinds drie jaar aan de slag als sommelier van sterrenrestaurant Horseele in de Ghelamco Arena.

Joery De Lille is al meer dan tien jaar de klok rond met wijn bezig. De sommelier is geboren en getogen in Wondelgem, waar zijn moeder in de Braambezielaan de kruidenierszaak ’t Knabbeltje uitbaatte. “Daar is mijn passie voor wijn gegroeid”, vertelt hij.

“Toen ik zeventien was, mocht ik in de winkel een hoekje inrichten waar ik elke maand een nieuwe wijn promootte. Dat wijnhoekje werd na enkele maanden een volledige wand en nog later moesten we uitbreiden naar een tent op de parking, waar ik opendeurdagen rond wijn organiseerde.”

Volgens De Lille geven steeds meer jonge mensen geld uit aan kwaliteitswijn. “Ze genieten liever van één dure wijn dan een grote hoeveelheid goedkopere flessen in te slaan. Dankzij hen komen er stilaan barstjes in de kleine, gesloten wijnwereld.”

Gent speelt daar volgens hem een actieve rol in. “Restaurants als Oak, Roots of Volta nemen jonge, ambitieuze sommeliers in dienst en wijnhandelaars zoals Vinum Ganda bieden wijnen uit alle hoeken van de wereld aan. En ook culinaire festivals zoals Gent Smaakt leggen almaar meer de focus op wijn.”

Fles van 397 euro

In Horseele staan De Lilles favoriete wijnen op de kaart, maar één wijn steekt er toch uit: “De Vega Sicilia Unico uit mijn geboortejaar 1987. Die is te krijgen voor 397 euro. Maar er is keuze voor ieders budget: de goedkoopste fles kost 36 euro.”

De Lilles wijntip voor Gentenaars: “Koop een Claude Frère van Erwin Devriendt, een Gentenaar die in het zuiden van Frankrijk heel elegante wijnen maakt die passen bij elk gerecht. Te verkrijgen bij wijnhandel Van Hende in Gavere.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees