Nilis komt terug op hemelse goal tegen Bayern: “Op intuïtie”

Luc Nilis is voor het Nederlandse dagblad AD teruggekomen op de heerlijke goal waarmee hij PSV Eindhoven zeventien jaar geleden de overwinning schonk tegen Bayern München (2-1). “Op intuïtie ging ik voor de goal.”

wic

Morgen speelt PSV nog eens tegen Bayern München, de ploeg die het in oktober 1999 al eens wist te kloppen. Onze landgenoot Luc Nilis was die avond de grote man bij de Eindhovenaars. Eerst met een subtiele assist op Ruud van Nistelrooy voor de 1-0, daarna met de geweldige winning goal. Een bal die hij snoeihard via de onderkant van de lat in het dak van het doel nagelde. Legendarisch Duits doelman Oliver Kahn stond erbij en keek ernaar.

© REUTERS

“Mijn avond kon al niet meer kapot en ik geloof dat dat voor iedereen in Eindhoven gold”, haalt Nilis herinnneringen op bij het Algemeen Dagblad. “Het begon allemaal met een perfecte pass van Ovidiu Stinga. Zo’n bal waar je van droomt en die je misschien een paar keer per jaar zo goed krijgt. Op intuïtie ging ik voor de goal.” Het zou zijn honderdste doelpunt voor PSV zijn.

Eerder had de man die in Nederland verkozen werd tot Speler van het Jaar ook al een briljante assist in huis op Ruud van Nistelrooy. Briljant, omdat iedereen ervan uitging dat Nilis zelf zou trappen alvorens Van Nistelrooy het doelpunt op een schoteltje aan te bieden. “In mijn ooghoek had ik Ruud allang zien gaan. Ik wachtte en wachtte en op het moment dat de keeper het niet meer verwachtte, speelde ik de bal af naar Ruud.”

“Moeten ook nu proberen punten te pakken tegen Bayern”

Dat PSV nu nog eens zou stunten tegen de Duitse grootmacht, acht Nilis wel een stuk minder waarschijnlijk dan zeventien jaar geleden. “Als je eerlijk bent, zijn de financiële verschillen in die periode tussen toen en nu alleen maar groter geworden. Om verder te geraken, moeten we tegen Bayern een paar punten mee zien te snoepen. Natuurlijk moet je realistisch zijn, maar gelukkig is het voetbal en daarin kan veel meer dan je soms zelf denkt. Ik weet hoe makkelijk het klinkt, maar soms moet je niet denken maar doen en je kunt het geluk daarmee wel eens afdwingen.”

© Photo News

Nilis is sinds een jaar of twee weer actief bij zijn oude liefde PSV als spitsentrainer. De Limburger is naar eigen zeggen gelukkig met zijn job in Eindhoven. “De mensen die hier werken, zorgden ervoor dat ik als speler al het gevoel kreeg dat alles mogelijk was. Elke morgen stap ik met trots het trainingsterrein op. Ik weet niet wat het nou precies is. De natuur, de rust of de cultuur en de mensen. De waardering hier is een van de redenen waarom ik als speler soms iets extra’s kon. Dat veel collega’s hier na hun loopbaan terugkeren, zegt alles.”

Meer over PSV