Enorme vis gespot voor Belgische kust, maar het is niet moeders mooiste

De Panne - Voor de Belgische kust, net op de grens met Frankrijk, hebben duikers een zeldzame levende Maanvis gespot. Dat meldt het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) Het dier zwom rustig aan het zeeoppervlak en liet zich gewillig filmen. Het 1 meter grote dier, niet meteen een schoonheid, komt maar zelden voor in onze wateren.

De levende Maanvis dook op aan de Belgische kust ter hoogte van de gezonken Duitse oorlogsbodem Bruno Heinema. De Maanvis is de zwaarste zogenaamde beenvis ter wereld. Volwassen exemplaren wegen al snel 250 tot 1.000 kilo bij een grootte van 1,8 meter. De allergrootst waargenomen exemplaren wogen niet minder dan 2300 kilo en waren wel 4 meter hoog. De gigantische vis dankt zijn naam aan zijn uiterlijk. Het dier ziet er immers uit als een grote platte schijf. 

De Maanvis komt vooral voor in gematigde en tropische zoute wateren. Jaarlijks stranden gemiddeld één à twee voornamelijk jonge Maanvissen op de Belgische of de Nederlandse kustlijn. In de winters van 2004 en 2005 waren dat er zelfs tien per jaar. In de zomer kan je af en toe levende exemplaren zien, maar het zijn toch vooral door koude overmande en dood aanspoelende exemplaren die in ons land te zien zijn. Het gezonde dier dat enkele weken geleden opdook en gefilmd kon worden, is dus erg bijzonder. 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees