West-Vlaanderen vs. Erik Van Looy in ‘De Slimste Mens’

© Vier

Met ‘callboy’ Rik Verheye en jurylid Maaike Cafmeyer werd het een West-Vlaams onderonsje in de dinsdagaflevering van ‘De Slimste Mens Ter Wereld’. Al was Maaike van mening dat Erik zijn versiertrucjes wel wat mocht bijschaven...

lla

(Spoiler alert: lees niet verder als u de aflevering van dinsdag nog wil bekijken!)

Rik Verheye maakte voor het eerst zijn opwachting in ‘De Slimste Mens’. De acteur, voornamelijk bekend van zijn rol in de spraakmakende serie ‘Callboys’, stak zijn West-Vlaamse roots niet onder stoelen of banken. En hij kreeg meteen bijval van Kim Gevaert, wiens volledige familie afkomstig is uit Brugge. Met jurylid Maaike Cafmeyer, zelf afkomstig uit Torhout, was het West-Vlaamse trio compleet.

En de taalbarrière tussen de Antwerpse presentator Erik Van Looy en ‘zijn West-Vlamingen’ werd al meteen zichtbaar. “Een kaäba, is ook een West-Vlaams woord”, zei Maaike, na een vraag over Mekka. “Een ‘kaba’ is eigenlijk een boodschappentas.” Erik was het niet helemaal eens met de uitspraak en begon dan maar over een Antwerps ‘kabas’. En dat was niet de laatste vraag die leidde tot onenigheid tussen de Erik en Maaike. Na een vraag over afslanken vroeg Erik langs zijn neus weg of Maaike wel eens geprobeerd heeft om af te slanken.“Als dat je versiertruc is...”, waarschuwde de blondine de geamuseerde presentator.

Meest aangebrande grap?

Geen aflevering van ‘De Slimste Mens’ zonder aangebrand mopje en dat is ook in de dinsdagaflevering het geval. Tijdens de Open Deur-ronde koos Kim voor een fragment van Sociaal Incapabele Michiel, die af te rekenen had met een volle blaas en dan maar besloot de draak te steken met terreur. “Allahoe Akbar, dat is Arabisch voor ‘kan iedereen alstublieft eventjes weggaan?’ Dat werkt altijd” en dus ook in een overvolle toiletruimte. Hetzelfde met aanschuiven aan de bar van een discotheek. “Roep ‘Allahoe Akbar’ en iedereen stuift ervandoor.” Daarna bestel je een Sharia-Red Bull. Het bloedende oog dat je daarbij krijgt, is inbegrepen in de prijs, aldus Michiel.

Wie zit de jury?

Ook vanavond werd de aflevering gekruid met een vleugje ironie van Philippe Geubels met aan zijn zijde Maaike Cafmeyer.

Flauwste mop van de jury?

Maaike Cafmeyer: “Het is niet gelukt om op mijn huwelijksnacht de liefde te bedrijven. Ik had te veel gedronken en mijn man te weinig”Philippe Geubels: “Wat hebben een pizzabakker en gynaecoloog met elkaar gemeen? Ze mogen er eens aan ruiken maar ze mogen er niet van proeven.”

Opvallendste moment?

Tijdens de Ingelijst-ronde kreeg Jonas tien televisieseries voorgeschoteld met de daarbij horende begingeneriek. Alleen werd de tekst vervangen door notenbalken. Aan Jonas om de liedjes te neuriën, te fluiten of zelfs te zingen.

Hoe verliepen de eerste rondes?

Jonas zijn overwinning kwam eigenlijk op geen enkel moment in gevaar. Ronde na ronde vergroot de striptekenaar zijn voorsprong op zijn medekandidaten. Aanvankelijk gaat het tussen Rik en Kim nogal gelijk op maar stress en zenuwen spelen de brunette parten en ze slaagt er niet in om haar puzzel op te lossen. Rik ziet zijn kans schoon en loopt langzaam maar zeker uit. Uiteindelijk spelen Kim en Rik het finalespel, waarbij Kim zo’n tachtig seconden minder telt dan haar rivaal.

Wie is voor minstens één dag De Slimste Mens ter Wereld?

Jonas Geirnaert pakt voor de tweede keer op rij overtuigend de overwinning met 528 punten.

Wie valt af?

Voor de tweede keer op rij moest Kim Gevaert het finalespel spelen. Ze nam het daarin op tegen callboy Rik, die goed was voor 236 seconden. De ex-atlete begon langzaam aan het spel en zag haar 162 seconden smelten als sneeuw voor de zon. Toen gevraagd werd om de buurlanden van Syrië op te noemen, tikte de klok haar kansen weg en moest ze uiteindelijk de duimen leggen voor Rik, die opgelucht ademhaalde.

Wie komt er morgen bij?

Jonas en Rik krijgen morgen het gezelschap van niemand minder dan Olga Leyers.