Ook broer Hicham Chaïb gearresteerd na huiszoekingen

Ook broer Hicham Chaïb gearresteerd na huiszoekingen

Hicham Chaïb Foto: rr

In het kader van een onderzoek naar terrorisme werden vanmorgen vijftien huiszoekingen uitgevoerd in onder meer Gent, Deinze en Antwerpen. Vijftien personen zijn meegenomen voor verhoor, vier onder hen werden opgepakt. Daarbij ook een broer van Hicham Chaib, voormalig Sharia4Belgium-lid en nu een leidinggevende van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in het Syrische Raqqa.

In het kader van een onderzoek naar terrorisme van het federaal parket werden deze morgen vijftien huiszoekingen uitgevoerd onder leiding van de federale gerechtelijke politie van Oost-Vlaanderen, met bijstand van Europol en ploegen van de federale gerechtelijke politie van Antwerpen.

De huiszoekingen vonden plaats in onder meer Gent, Deinze en Antwerpen. Er werden geen wapens of explosieven aangetroffen. In totaal werden wel vijftien personen meegenomen voor verhoor, waarvan er vier worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter.

Onder hen ook één van de broers van Hicham Chaïb, Antwerpenaar en voormalig rechterhand van Sharia4Belgium-leider Fouad Belkacem. Chaib heeft zich ondertussen in het Syrische Raqqa opgewerkt tot één van de kopstukken van terreurorganisatie Islamitische Staat. Als hoofd van de religieuze politie controleert hij er of de Sharia wordt nageleefd. Chaïb was ook degene die in een executievideo van IS de aanslagen in Brussel opeiste.

Rekruteren voor IS

De aangehouden personen worden verdacht van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, zoals financiering. Enkele van hen worden er daarnaast van verdacht dat ze mensen willen rekruteren om naar Syrië te gaan om zich daar aan te sluiten bij Islamitische Staat.

Tot dusver zijn er geen verbanden met de dossiers betreffende de aanslagen van 22 maart 2016 op de luchthaven Brussel Nationaal (Zaventem) en het metrostation Maalbeek (Brussel), meldt het Federaal Parket.

Corrigeer

MEER NIEUWS