Gijzelnemer supermarkt Vorst is zoon van schepen

© Google Street View

De gijzeling die bezig was in een Carrefour-warenhuis aan de Alsembergsesteenweg in Vorst, is beëindigd toen de gijzelnemer zichzelf heeft overgegeven. Dat meldt de lokale politie Brussel Zuid. Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat de gijzeling een terreurdaad zou zijn. De dader is de zoon van een schepen van de gemeente, dat bevestigt burgmeester Marc-Jean Ghyssels.

wver, tg, mab, belga

Ahmed Ouartassi (PS), de schepen van Sport en Naschoolse activiteiten, deed een verklaring tijdens de gemeenteraad dinsdagavond. Hij "sprak zijn diepe ontsteltenis uit over de daden van een van zijn vier kinderen, die volgens hem al jaren lijdt aan psychologische problemen", aldus de burgemeester, die geen verdere commentaar gaf over de zaak.

"Geen terreur"

De man bedreigde een 30-tal aanwezigen met een mes maar zou geen eisen geuit hebben. "De man is naar buiten gekomen en is door onze agenten in de boeien geslagen", zegt politiewoordvoerster Marie Verbeke. "Gewonden vielen er bij de gijzeling niet maar verschillende mensen verkeerden wel in shock."

Volgens enkele Franstalige media ging het om een uit de hand gelopen overval, maar daarover bestaat nog geen duidelijkheid. Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat de gijzeling een terreurdaad zou zijn, dat meldt het Brusselse parket dinsdagavond. Over de motieven van de dader, of zijn identiteit, kan het parket voorlopig echter geen informatie kwijt.

"In de loop van de avond heeft een man een aantal mensen gegijzeld in een warenhuis te Vorst", zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. "De gijzelnemer heeft zichzelf overgegeven aan de politiediensten. Op het eerste zicht geraakte er niemand gewond. Een aantal mensen, die zwaar onder de indruk zijn van de feiten, werd overgebracht naar het ziekenhuis."

"Over de identiteit van de dader, zijn motieven en wapen kan er op dit moment geen informatie gegeven worden. We verwijzen hiervoor naar het perspunt van morgen om 11 uur. Op dit moment hebben we geen aanwijzingen dat het om een terroristische daad zou gaan."

Schuilen achter auto's

“Ik was op weg om boodschappen te doen, maar toen ik bijna aan ingang van de winkel was, liep een man naar me toe om te zeggen dat we niet mochten binnengaan”, vertelt een ooggetuige aan de openbare omroep. “Mijn eerste reactie was: ‘Waarom?’ Toen bleek dat iedereen op de grond lag. Ik ben dan gaan schuilen achter twee auto’s. We zagen door het glas dat er mensen op de grond lagen, voor de kassa’s.”

De politie heeft de omgeving afgezet en gaf omwonenden de raad om rolluiken neer te laten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Video

Keuze van de redactie