“Tom Meeusen is niet kopman-waardig”

Sven Nys waarschuwt: “Er zal nog veel veranderen bij Telenet-Fidea”

© BELGA

Sven Nys is ondertussen enkele maanden aan de slag als teammanager bij de Telenet-Fidea Lions. De intrede van de voormalige ‘Kanibaal van het veld’ bij zijn nieuwe ploeg ging niet zonder slag of stoot. “Ik heb al veel veranderd en er zal nog veel veranderen”, belooft Nys aan veldritkrant.be.

Sven Nys haalde afgelopen zondag in een opvallende tweet erg hard uit naar zijn eigen jongens. “Onze eliterenners waren ronduit slecht vandaag. Ook dat mag gezegd worden”, stond er te lezen. Een uitspraak die we in het veldrijden van een teammanager niet gewend zijn. “Euh... Dat valt op, ja. Omdat de sociale media normaal een ‘good news’-show is. Dit was een negatieve tweet, dus komt er reactie. Maar veel moet je daar niet achter zoeken. Doorgaans ben ik heel tevreden over mijn renners. In Zonhoven was ik dat niet. Mijn eliterenners presteerden stuk voor stuk beneden de verwachtingen. Dan mag dat ook gezegd worden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ik verwacht van geen enkele van mijn jongens dat ze Wout van Aert of Mathieu van der Poel kloppen. Wél dat ze hun best doen. En daarom was ik na Zonhoven ontgoocheld. De renners van mijn team doen het trouwens beter dan vorig jaar: Jim Aernouts, Quinten Hermans, Toon Aerts... Alleen Tom Meeusen zou misschien beter kunnen.”

Tom Meeusen is niet kopman-waardig

“Het grootste probleem met Tom is dat er veel te veel van hem verwacht wordt. Daardoor krijgt hij een bepaalde druk op de schouders, die het hem nog moeilijker maken. Tom heeft niet de motor van Van Aert en Van der Poel en kan op parcoursen als Ronse of Zonhoven dan ook nooit wedijveren met hen. Dat moeten we allemaal eens gaan beseffen. Tom zelf ook, hoe hard dat misschien klinkt. Meeusen heeft wel een grote commerciële waarde voor het team. Dus het is niet zo dat ik hem zo maar kwijt wil. Maar sportief is hij niet kopman-waardig. Het is wachten op Lars van der Haar, maar ook Quinten Hermans en Toon Aerts zetten stappen. We zien wel waar we op termijn uitkomen.”

Sven Nys kondigt de nog héél wat veranderingen aan bij de Telenet-Fidea Lions. “Dat er op termijn nog veel zal veranderen is een feit. Ik heb een team overgenomen met alles er op en er aan. Inclusief alle contracten, inclusief de filosofie van Hans van Kasteren. Maar met alle respect, ik ben Hans van Kasteren niet. Ik heb over bepaalde dingen soms een andere mening. Ik ben ondertussen zo ver dat ik stilaan kan beslissen wie in de filosofie van het team past en wie niet. Op termijn willen we kwaliteit in plaats van kwantiteit. Voorlopig zijn alleen Daan Soete, Quinten Hermans en Lars van der Haar niét einde contract. Voor de rest van de jongens en meisjes worden de komende maanden belangrijk.”