Alles over toptreffen Barça-City

Bent u klaar voor “de beste wedstrijd ter wereld” van vanavond?

© rr

De verwachtingen voor vanavond zijn hooggespannen. Zowel in Engeland als in Spanje spreken ze nu al over “de beste wedstrijd ter wereld”. Of het toptreffen Barcelona-Manchester City in de Champions League die hoge verwachtingen zal waarmaken, valt nog af te wachten. Maar de voortekenen zijn alvast gunstig, ook voor ons Belgen.

vml, vdm, bla

City heeft traditie tegen...

Het is lang niet de eerste keer dat FC Barcelona tegen Manchester City aantreedt in de Champions League. Zowel in 2013/14 als in 2014/15 kwamen de twee elkaar al tegen, toen telkens in de 1/8e finales.

De eerste keer won Barça met 0-2 in Manchester en met 2-1 in Camp Nou, telkens na doelpunten van Lionel Messi en Dani Alves. Vincent Kompany scoorde in de slotfase toen het enige Engelse doelpunt. Het volgende jaar won Barça opnieuw twee keer: toen scoorde Luis Suárez twee keer in Engeland en kon Sergio Aguero enkel milderen tot 1-2, in de terugwedstrijd zorgde Ivan Rakitic voor 1-0 in Barcelona.

... maar kan nu rekenen op Pep

Deze keer wordt echter topspektakel verwacht. Want sinds deze zomer staat een zekere Pep Guardiola aan het roer bij de Engelsen. Onder de Catalaan spelen The Citizens verfrissend voetbal, met “onze” Kevin De Bruyne in een hoofdrol.

Vorig weekend geraakte City wel niet voorbij het Everton van Lukaku (1-1) maar na acht speeldagen staat nieuwkomer Guardiola wel fier op kop in Engeland. De coach oogde bovendien al veel lof voor zijn professionalisme en aanvallende intenties. Waarden die hij ook als jeugdspeler, als voetballer en als trainer bij Barcelona leerde én toepaste.

Maar Guardiola keert vanavond dus terug naar de plek waar hij 22 jaar van zijn leven spendeerde: Nou Camp. In 2015 deed hij dat echter al eens met Bayern München en ging er met 3-0 onderuit in de halve finales van de Champions League.

Messi net op tijd fit...

Een grote opsteker voor Barcelona is alvast het wederoptreden van Lionel Messi afgelopen zaterdag. Tegen Deportivo La Coruna had Lionel Messi na zijn invalbeurt in de 55e minuut slechts drie minuten nodig om zijn rentree na een liesblessure te vieren met een treffer: de Argentijn legde zo ook de 4-0 eindstand vast.

... De Bruyne én Kompany net op tijd fit

Maar ook City was zaterdag opgetogen met het wederoptreden van twee spelers, twee Belgen zelfs.

Kevin De Bruyne vierde na een dijbeenblessure zijn rentree in het duel met Everton (1-1), waarin hij meteen op hoog nievau meedraaide maar... wel een strafschop miste. De aanvallende middenvelder moest recent ondermeer de WK-kwalificatiewedstrijden met de Rode Duivels tegen Bosnië en Herzegovina en Gibraltar geblesseerd aan zich voorbij laten gaan. Onder Guardiola is onze landgenoot als vrije speler op het middenveld enorm belangrijk. En met succes want zopas werd hij nog verkozen tot Speler van de Maand in september.

© AFP

Maar ook Vincent Kompany is weer een volwaardig City-speler. De verdediger mocht in de slotfase nog even invallen, voor Kompany de 300e wedstrijd voor City, maar lijkt nog niet klaar voor een toptreffen in Barcelona. Na zijn blessureleed en een comeback in mineur eind september wordt elk risico geschuwd en hoogst waarschijnlijk start hij ook vanavond op de bank. Het is van 26 april geleden dat Kompany een hele wedstrijd fit beëindigde.

“Messi heeft zijn eigen tafel, De Bruyne mag aanschuiven aan tafel ernaast”

Als we spreken over Messi, die kan aan een tafel apart zitten waar niemand is toegelaten. Maar aan de tafel daarnaast mag ­De Bruyne zitten”, met die quote stak Guardiola zijn bewondering voor de twee hoofdrolspelers niet onder stoelen of banken.

Messi mag op eenzame hoogte staan, De Bruyne kan hem vanavond – al was het maar één dag – wel even in de schaduw voetballen. De Spaanse sportkrant AS maakte een vergelijking tussen beiden die aantoont dat het kan. De Bruyne houdt qua assists gelijke tred met Messi (0,4 per wedstrijd) en doet zelfs beter wat het aantal gecreëerde kansen betreft (3,1 per match tegenover 2,1 voor Messi). Messi maakt wel gemiddeld 0,99 goals per match, De Bruyne 0,3.

© REUTERS

“Ik weet niet of het een compliment is van Guardiola, dat is gelukkig niet aan mij om te beoordelen”, ontweek De Bruyne handig. “Ik denk dat ik kan zeggen dat ik goed begonnen ben aan het seizoen. Ik voel me fit en moet gewoon zo voortdoen. Met de ploeg moeten we ervoor zorgen dat die overwinningen er opnieuw komen (na tien zeges op rij kon City drie wedstrijden op rij niet winnen, nvdr.). Dan zijn we er.”

“We gaan alleszins naar daar om te winnen. Het maakt niet uit dat het tegen Barcelona is. We weten dat Barcelona een van de beste ploegen van de wereld is. Maar ik zou niet weten waarom we anders moeten spelen. Ik denk dat we ook niet anders zouden kúnnen spelen. We gaan zien hoe het uitdraait maar het zal een interessante match worden.”

Wie wordt leider in Groep C?

Uiteraard zijn Barcelona en City de twee grote favorieten in Groep C. Maar terwijl de Spanjaarden pronken met een zes op zes na zeges tegen Celtic (7-0!) en Mönchengladbach (1-2), bleven de troepen van Guardiola tegen de Schotten al steken op een gelijkspel (3-3).

Beide ploegen kunnen favoriet spelletje spelen

Vooral die 7-0-zege tegen de Schotten in de vorige CL-thuismatch doet het beste verhopen voor de Barça-fans. Maar dat het deze keer opnieuw zo’n vaart zal lopen, is uiteraard een utopie.

In eigen Camp Nou zal Barça ongetwijfeld het balbezit opeisen en zijn favoriete tiki-taka-voetbal opdissen. Maar... City is een geweldige counterploeg en zal op het grote veld zijn snelle voorhoede optimaal kunnen uitspelen.

Meer over FC Barcelona