Moeder die haar vijf kinderen doodde wil gevangenis verlaten

© BELGA

Geneviève Lhermitte, de vrouw uit Nijvel die begin maart 2007 haar vijf kinderen vermoordde en nadien tot levenslang werd veroordeeld, wil de gevangenis verlaten. Dat zegt de nieuwe man in haar leven, zelf een ex-gedetineerde en vader van vijf kinderen.

tg

In principe zou Lhermitte volgend jaar in aanmerking kunnen komen om vervroegd de gevangenis te kunnen verlaten. De kans is groot dat het haar ook zal lukken. Ze gedraagt zich in de vrouwengevangenis van Vorst als een modelgevangene en heeft al enkele keren de gevangenis mogen verlaten bij wijze van proef. Ook dat verliep zonder problemen.

Lhermitte is intussen geschieden van haar Marokkaanse man, de vader van de haar kinderen, en is vorig jaar hertrouwd met Patrick, een ex-gedetineerde en zelf ook vader van vijf kinderen. Ze hopen gelukkig te worden eens Lhermitte vrij is.

© © Bernard Demoulin

De Nijvelse vrouw kampte voor de feiten met een zware depressie en was in behandeling bij een psychiater. Ze woonde samen met haar man Bouchaib Moqadem en hun kinderen in Nijvel. In hetzelfde huis woonde ook de Brusselse dokter S. in. Hij was een vaderfiguur voor Moqadem en onderhield het gezin financieel. In ruil speelde hij een beetje de baas en huis en moest Lhermitte voor hem de was en de plas doen.

De vrouw was de aanwezigheid van de dokter beu, maar kon er niet over praten met haar man. Ze geraakte in een zware depressie die uiteindelijk tot het drama leidde.

De dag van de feiten riep ze haar kinderen een na een naar boven. Nu eens om ze iets te laten zien, dan weer omdat ze een verrassing had. Mehdi (3), de enige zoon en tegelijk het jongste kind, werd eerst naar boven geroepen. Niets vermoedend stapte hij de kamer binnen. Nog voor hij iets kon vermoeden, sneed Geneviève hem de keel over.

De vrouw legde het lichaam van Mehdi in zijn bedje alvorens zij Mina (8) naar zich toe riep in een andere kamer dan die waarin zij Mehdi had vermoord. De jongste dochter onderging hetzelfde lot als haar broertje. En zo verging het ook Myriam (10), Norah (12) en Yasmine (14). Elk kind werd in een andere kamer dan het vorige gedood om elk teken van wat hen te wachten stond te vermijden.

Daarna trachtte ze zelfmoord te plegen, maar dat mislukte. Op haar assisenproces zag het er lange tijd naar uit dat ze zou geïnterneerd worden, maar uiteindelijk achtte de jury haar toch schuldig.

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie