Contador neemt in Abu Dhabi zingend afscheid

Afscheid Oleg Tinkov: Rus laat indrukwekkende stempel na

© Photo News

Alberto Contador die zingt op training: het is een tekenend beeld vanuit Abu Dhabi. De Spanjaard is dan ook blij dat hij afscheid kan nemen van Oleg Tinkov, die als “afscheidsgeschenk” ongemeen hard uithaalde naar zijn Spaanse kopman. De excentrieke Russiche miljardair trekt zich na exact tien jaar terug uit het wielrennen. Maar in die tien jaar drukte hij zijn stempel op de koers. De lijst van renners die in zijn ploeg grote zeges opstapelden, is indrukwekkend. Een overzicht van de woelige carrière van Tinkov in het wielrennen.

vml

Oleg Tinkov (48) is de zoon van een Siberische mijnwerker, die in de jaren ‘80 het bedrijfje Technoshock oprichtte waarmee hij westerse elektronica importeerde in Rusland. Dat verkocht hij in 1997 om een bierbrouwerij op te starten, met groot succes. Na tien jaar verkocht hij zijn bouwerij om zich in 2007 met Tinkoff Credit Systems (later Tinkoff Bank) te storten op de financiële markt met online bankieren.

In al die jaren bouwde hij een fortuin op en in 2006 keerde hij terug naar zijn grote liefde: de koers. Eerst was hij sponsor van een Russisch ploegje onder de naam van Tinkoff restaurants, een jaar later brak hij helemaal door met Tinkoff Credit Systems.

Tinkoff Credit Systems

Tinkoff Credit Systems was een continentaal profteam met een basis in Italië en vooral Russen als Vasil Kiryienka (foto), Pavel Brutt en Mikhail Ignatiev. In 2008 kreeg de jonge ploeg wildcards voor de Giro en de Vuelta en stelde niet teleur met twee Italiaanse etappezeges en één Spaanse. Een jaar later zou de ploeg worden opgeheven en nam Katusha die plaats in op de UCI-ranking.

© photonews

Saxo Bank - Tinkoff

In 2012 keerde hij terug en werd co-sponsor van het Deense Team Saxo Bank van Bjarne Riis. Het begin van de grote doorbraak voor Tinkov met meteen de eindzege in de Vuelta dankzij Alberto Contador.

© Photo News

In 2013 werd hij al de grote baas van het wielerteam, dat hij herdoopte in Saxo–Tinkoff, Bjarne Riis mocht wel aan boord blijven als general manager. Roman Kreuziger won de Amstel Gold Race. De jonge Rafal Majka brak door in de Giro, Contador werd vierde in de Tour de France en Kreuziger vijfde. In de Vuelta werd Nicolas Roche vijfde en tekenden Roche en Michael Morkov voor ritzeges.

Tinkoff

Tinkov verstevigde zijn macht, wat resulteerde in nieuwe naamswijzigingen met eerst Tinkoff-Saxo en nog datzelfde jaar simpelweg Tinkoff. Majka en Michael Rogers pakten ritzeges in Giro en Tour, met de bolletjestrui voor de Pool er bovenop. Contador gaf op in Frankrijk maar won de Vuelta, gekruid met twee etappezeges.

Tinkov haalde met regelmaat van de klok op sociale media uit naar zijn ploegleider Riis en zijn kopman Contador. Vooral met de Deen leefde hij op ramkoers en in 2015 werd Riis uit de ploeg gezet. Contador won dat jaar wel de Giro maar faalde met een vijfde plaats in de Tour. In Frankrijk pakte golden boy en kersvers aanwinst Peter Sagan echter zijn eerste groene trui voor Tinkov. Majka won een rit in de Tour en werd derde in Italië, waar Sagan eveneens zijn ritje meepikte. De Slovaak zette dat jaar de kroon op het werk met zijn eerste wereldtitel.

© Photo News

Begin dit jaar kondigde Tinkov aan dat het zijn afscheidsjaar zou worden. Majka bevestigde met een vijfde plaats in de Giro en de bolletjestrui in de Tour de France. Alberto Contador moest alweer opgeven in Frankrijk en werd pas vierde in de Vuelta. Het was echter Peter Sagan die voor het ene hoogtepunt na het andere zorgde met ondermeer winst in de Ronde van Vlaanderen, drie ritzeges en de groene trui in de Tour, het Europees kampioenschap en zijn tweede wereldtitel op rij...

Tour grootste frustratie, Contador plots boeman

De grootste frustratie van Tinkov is dat hij in al die jaren er nooit in slaagde om de Tour de France te winnen, de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar. Begin deze maand haalde hij dan ook staalhard uit naar Contador. “Ik heb respect voor hem als renner wegens zijn verleden, maar als persoon sprak hij me nooit aan”, klonk het hard. “Ik hou niet van hem. Zelfs in het team heeft het grootste deel van de renners hem niet graag. Op het einde had hij met bijna iedereen een slechte relatie, behalve met zijn klein Spaans groepje. Persoonlijk denk ik dat Alberto zelfs gewoon moet stoppen met koersen.”

Na een alweer teleurstellende Vuelta kwam Contador niet meer in actie, alleen nu dus nog vier dagen in Abu Dhabi waar Tinkoff voor de gelegenheid aantreedt in retroshirts die verwijzen naar Tinkoff Credit Systems. Van Spaanse opluchting gesproken...

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook met ASO en de UCI leefde Tinkov in onmin: "Ik wil weg uit de sport, omdat ik besef dat niemand met me wil meewerken om het businessmodel van de sport te veranderen. De voorbije twee, drie jaar vocht ik met de ASO en UCI en probeerde ik inkomsten te halen uit tv-rechten, merchandising en de ticketverkoop. Maar niemand steunde me echt en wilde sterk staan met mij.”

En dus doet Tinkov zijn wielerboeken toe. Voor even toch. En nadat hij op korte tijd - en tussen alle gescheld door - een indrukwekkende stempel zette op de sport.

Overzicht aantal zeges:

2008: 5 zegeswaaronder etappezeges Giro - Kiryienka en Brutt)

2012: 8 zeges waaronder eindzege Vuelta - Contador

2013: 7 zeges waaronder Amstel Gold Race - Kreuziger

2014: 26 zeges waaronder eindzege Vuelta Contador, eindzege Ronde van Polen - Majka, etappezeges Tour de France - Majka en Rogers, etappezeges Giro - Rogers

2015: 29 zegeswaaronder WK - Sagan, etappezege Vuelta Sagan, etappezege Tour Majka, eindzege Giro - Contador

2016: 34 zegeswaaronder WK - Sagan, etappezeges Tour - Sagan, etappezeges Zwitserland - Sagan, Ronde van Vlaanderen - Sagan, Gent-Wevelgem - Sagan

Video

Keuze van de redactie