In deze landen loop je de meeste kans op een kernaanval

© Shutterstock

De plaatsvervangende Turkse eerste minister Numan Kurtulmus waarschuwde onlangs voor een kernoorlog tussen de VS en Rusland als gevolg van hun conflicten in Syrië. “Als deze oorlog blijft duren, zal het tot een oorlog komen tussen Amerika en Rusland”, aldus Kurtulmus.

evg

Volgens de Federation of American Scientists 2016 bezitten de VS en Rusland elk zo’n 7.000-tal kernkoppen. 1.800 van die kernwapens kunnen binnen de paar minuten gelanceerd worden. Eén kernkop kan miljoenen doden veroorzaken en effecten teweegbrengen die nog tientallen jaren blijven nazinderen.

Check hieronder in welk land je je best niet bevindt wanneer er een kernoorlog uitbreekt:

Landen met kernwapens: VS, Rusland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China, Israël, India, Pakistan en Noord-Korea

Naast bovenstaande 9 landen zijn er ook nog 5 Europese landen die nucleaire wapens van de VS op hun grondgebied bewaren: België, Duitsland, Italië, Nederland en Turkije

En dan zijn er nog landen met een nucleaire overeenkomst. Zij worden beschermd door landen met kernwapens in het geval van een oorlog. Het gaat om: Albanië, Australië, Bulgarije, Canada, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Estland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Japan, Letland, Litouwen, Luxemburg, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Slovakije, Slovenië, Zuid-Korea en Spanje

Wat zijn de gevolgen van een kernoorlog?

Een onderzoek uit 2014 in het tijdschrift Earth’s Future bekeek de effecten van een gesimuleerde lokale nucleaire oorlog. Hun concrete uitgangspunt was: wat zou het effect zijn als er 100 kernkoppen op India en Pakistan terechtkomen?

Afkoeling aarde

Uit hun bevindingen bleek dat vijf megaton zwarte koolstof hierdoor in de atmosfeer zou belanden. Het effect op de temperatuur zou immens zijn. Zwarte koolstof absorbeert namelijk de warmte van de zon voor het de aarde bereikt. De aarde zou hierdoor een paar graden afkoelen.

En dit veroorzaakt dan weer negatieve gevolgen zoals minder regen en meer vorst, wat niet gunstig is voor gewassen en tot hongersnood kan leiden. De ozonlaag zou bovendien steeds dunner worden, met meer zonnebrand en huidkankers als gevolg hiervan.

Video

Keuze van de redactie