Belegerde stad vooral verdedigd door “buitenlandse strijders” volgens Amerikaanse generaal

“ISIS-leiders zijn gevlucht uit Mosoel”

© REUTERS

Jihadistische leiders hebben de Iraakse stad Mosoel verlaten, vooral buitenlandse jihadisten verdedigen de stad. Dat zegt een Amerikaanse generaal van de internationale coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat (ISIS).

De Iraakse stad is het laatste bolwerk van ISIS in het land. Het Iraakse leger voert een offensief uit om de stad te heroveren. Ook de Koerdische Peshmerga vecht mee. De internationale coalitie voert intussen bombardementen uit.

“We hebben beweging gezien” van verantwoordelijken en strijders van ISIS buiten de stad, aldus generaal Gary Volesky in een videoconferentie vanuit Bagdad. Het zijn buitenlandse strijders “die blijven en vechten”.

Nog volgens de generaal zijn er aanwijzingen dat ISIS-verantwoordelijken de stad hebben verlaten. "We zeggen aan ISIS dat hun leiders hen in de steek laten", zei hij.

In de stad bevinden zich 3.000 tot 5.000 ISIS-strijders. Mosoel is weliswaar niet volledig belegerd door de Iraakse troepen, die de steun krijgen van de internationale coalitie. De jihadisten kunnen dus eventueel naar het westen naar de Iraakse stad Tal Afar vluchten, of naar Syrië.

Het Russische leger waarschuwde al voor een exodus van jihadisten, van Irak naar Syrië. "We moeten de terroristen niet van het ene land naar het andere jagen", aldus de Russische stafchef, generaal Valeri Gerasimov.Ook Belgische strijders

Eerder had jihadexpert Montasser AIDe’emeh gezegd dat ook Belgen meevechten in Mosoel. “In het afgelopen jaar zijn er verplaatsingen van strijders geweest van Syrië naar Irak. Zij konden zich makkelijk verplaatsen tussen de twee landen. Ook tientallen Belgische en Nederlandse strijders hebben die beweging gemaakt. De laatste tijd wordt ook de omgekeerde verplaatsing gemaakt, richting Raqqa, maar het is zeker dat een aantal Belgen nog in Mosul is en ingezet wordt in de strijd,” zegt jihadexpert Montasser AlDe’emeh.

AlDe’emeh baseert zich op zijn contacten met de families van Belgische jihadisten, die op hun beurt in contact staan met hun familieleden in het kalifaat. Volgens hem worden de Belgen bij voorkeur ingezet als zelfmoordcommando’s, omdat ze weinig ervaring hebben op het slagveld. Gisteren alleen al waren er tussen tien en twintig zelfmoordaanslagen in en rond Mosul ter verdediging van het bolwerk.

Meer over Islamitische Staat

Video

Keuze van de redactie