Standard in Europa: één puntje, 112.500 euro boete

© AFP

Standard speelt vanavond een kapitale match tegen Panathinaikos. Sportief, met één schamel puntje op zes. Maar ook qua imago. Na het wangedrag van een deel van zijn fans in Amsterdam, hangt de toorn van UEFA boven Luik.

Walter Wauters

Via zijn website riep Standard gisteren de supporters op om hun gezond te verstand te gebruiken. Standard kreeg al de rekening gepresenteerd voor de baldadigheden in Amsterdam toen vuurwerk werd in het familievak van Ajax werd gelanceerd en toiletten in brand werden gestoken. Ajax stuurde een factuur van 50.000 euro, UEFA een boete van 50.000 euro. Samen met een boete van 12.500 euro van tijdens de match tegen Celta de Vigo, brengt dat het tussentijdse totaal op 112.500 euro. De Waalse krant La Meuse becijferde dat Standard sinds 2008 al ruim 400.000 euro aan UEFA-boetes mocht ophoesten.

Voorzitter Bruno Venanzi pleitte in een brief aan La Famille des Rouches voor bewustwording. Niet alleen beginnen de boetes door te wegen, de voorzitter vreest ook dat UEFA straks naar zwaardere sancties zal grijpen, zoals een match achter gesloten deuren. De supportersorganisatie is alvast vragende partij om de uitwassen in te dijken. “We vrezen dat die boetes finaal zullen worden doorgerekend aan de supporters in de vorm van duurdere tickets en abonnementen”, klinkt het.

Standard kan nieuwe ongeregeldheden missen als de pest. Voor vanavond worden geen problemen verwacht, ook al staat ­Panathinaikos bekend om zijn vurige sfeer. Dat is natuurlijk ook het dubbele: ook Standard staat bekend om zijn twaalfde man en rekent er ook op. “Het publiek geeft de ploeg extra energie”, wist Panathinaikos-trainer Stramaccioni, die na twee nederlagen ook het belang van de wedstrijd kende. Maar ook Standard moet vanavond winnen. “De match van de laatste kans”, aldus Laifis, die duidelijk nog niet gebrieft was door trainer Jankovic. Die hield het op: “Elke match is een sleutelmatch.”

Meer over Standard de Liège