DERDE EN LAATSTE DEBAT VS-PRESIDENTSKANDIDATEN

Trump: “Ik zal verkiezingsresultaten bekijken op de dag zelf”

© AFP

© REUTERS

© REUTERS

© AFP

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

In Las Vegas (Nevada) gingen de twee kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap woensdagnacht voor de derde en laatste keer in de clinch. Het debat startte in een koele sfeer. Opnieuw schudden de kandidaten elkaar niet de hand.

dgs

De voorbije weken bleef de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump herhalen dat er gesjoemeld wordt met de verkiezingsresultaten. Gevraagd of hij het resultaat op de verkiezingsdag zal erkennen, antwoordde Trump dat hij het “de resultaten zal bekijken als het zover is”.

Eerder deze week zei Trumps kandidaat-vicepresident Mike Pence dat Donald Trump het resultaat van de verkiezingen zal erkennen. Ook zijn dochter Ivanka sprak zich woensdag in die zin uit. In het derde en laatste debat bleef de Republikein echter herhalen dat er gesjoemeld wordt met de resultaten.

© REUTERS

Clinton noemde Trumps antwoord “afschuwelijk”. Dat Trump elke keer als hij verliest zegt dat fraude ingebakken zit in het systeem. “Zelfs toen hij geen Emmy won, zei hij dat er gesjoemeld wordt. Het is misschien grappig, maar het is ook heel ernstig. Het toont aan dat hij niet geschikt is voor de job.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Trumps migratieplannen “zullen het land verscheuren”

Een van de zes thema’s die de presidentskandidaten in het laatste debat aansneden, was migratie. Clinton zei daarover dat Trumps plannen om mensen zonder papieren massaal te deporteren “het land zouden verscheuren”. Zoals bekend wil Trump daarnaast ook een muur op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico, en dat herhaalde hij woensdag.

“Ik wil de muur bouwen”, zei Trump. “We hebben de muur nodig. We hebben enkele slechte ‘hombres’ hier en we gaan ze buiten krijgen.” De deportatieplannen van Trump konden niet op Clintons goedkeuring rekenen omdat ze “families gaan verscheuren”. “We zijn een natie van zowel immigranten als van wetten.”

© AFP

Volgens Trump staat Clinton voor “open grenzen”, maar dat bestreed de Democrate.

Tijdens de discussie over migratie verschoof de discussie ook naar Clintons toespraken die onlangs door WikiLeaks gelekt werden: voor Clinton aanleiding om Trump een “handpop” van Poetin te noemen. Poetin “heeft liever een handpop als Amerikaans president”, zei Clinton. “Ik ken Poetin niet”, reageerde Trump. “Als we overeen zouden komen, goed... Hij heeft geen respect voor haar. Hij heeft geen respect voor onze president.”

“Clinton heeft vrouwen ertoe aangezet mij te beschuldigen”

Volgens de Republikeinse presidentskandidaat heeft zijn Democratische tegenstander vrouwen “ertoe aangezet” om hem van seksuele agressie te beschuldigen. Hij ontkende alle verhalen die de afgelopen weken opdoken van vrouwen die zeggen aangerand te zijn door Trump.

© AFP

“Die mensen, ik ken die mensen niet”, zei Trump over het tiental vrouwen die hierover getuigden. “Het is zij die die mensen daartoe heeft aangezet, maar het is allemaal fictie.”

“Ik heb me zelfs niet verontschuldigd tegenover mijn vrouw, die hier vlakbij zit, omdat ik niets gedaan heb”, ging de Republikein verder. “Niemand heeft meer respect voor vrouwen dan ik. Niemand.” In de zaal was daarop gelach te horen.

Trumps reactie op de beschuldigingen tonen voor Clinton aan dat hij “denkt dat vrouwen kleineren hem groter maakt. Hij gaat achter hun waardigheid, hun zelfwaarde, en ik denk niet dat er ergens een vrouw is die niet weet hoe dat voelt.”

MEER NIEUWS