Overheid wil slachtoffers 30 jaar na slechte bloedtransfusie compenseren

20.000 euro voor besmetting met hiv

© BELGA

Na meer dan twee decennia ziet het ernaar uit dat mensen die in de jaren 80 behandeld zijn met besmet bloed alsnog een vergoeding krijgen van de Belgische overheid. Het Kenniscentrum Federale Gezondheidszorg (KCE) publiceert vandaag immers op vraag van minister van Volksgezondheid Maggie De Block het advies om dat te doen.

jom

In totaal gaat het om zo’n 1.300 Belgen die door een bloedtransfusie besmet ­werden met hiv of hepatitis c.

Concreet stel het KCE voor de ­directe slachtoffers elk 20.000 euro toe te kennen. Partners en niet-besmette kinderen zouden tot 10.000 euro krijgen.

“Voor een rechtbank vangen deze patiënten bot omdat er door het gebrek aan kennis destijds geen sprake is van een ­medische fout”, zeggen de experts van het Kenniscentrum. “Maar dat neemt niet weg dat ze een jarenlange lijdensweg achter de rug hebben als gevolg van een behandeling die ze móésten krijgen. Ze hebben nergens voor gekozen.”

"Niet de financiële middelen voor"

Alles samen wil de overheid meer dan 67 miljoen euro uittrekken om de slachtoffers te vergoeden. Maar de uitbetaling daarvan zou nog wel even op zich kunnen laten wachten. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block liet namelijk weten dat ze "voorlopig niet de financiële middelen heeft om de slachtoffers terug te betalen".

"Het is inderdaad afgesproken in het regeerakkoord dat er een oplossing moet komen voor die mensen. We willen dat ook uitvoeren, maar momenteel hebben we niet de nodige financiële middelen", klinkt het bij het kabinet De Block. De besparingen in gezondheidszorg en sociale zekerheid in het kader van de begrotingscontrole zouden roet in het eten strooien.

Wanneer de uitbetaling van schadevergoedingen dan concreet zou kunnen aanvatten, is nog niet duidelijk, maar woordvoerster Els Cleemput benadrukt dat dat zal gebeuren "van zodra de middelen voorhanden zijn".

Video

Keuze van de redactie