Guardiola afgemaakt in Engelse pers, wel lof voor scorende Rode Duivels

Guardiola afgemaakt in Engelse pers, wel lof voor scorende Rode Duivels

Foto: REUTERS

Manchester City mag dan wel de fiere leider zijn in de Engelse Premier League, de 4-0 optater bij Barcelona was genoeg voor de Engelse pers om trainer Pep Guardiola eens flink de mantel uit te vegen. De Spanjaard krijgt de wind van voren omdat hij Sergio Agüero niet opstelde en de uitgesloten Claudio Bravo boven Engelsman Joe Hart verkoos, een keuze die ze bij de chauvinistische Engelsen maar moeilijk konden smaken. Yannick Carrasco en Dries Mertens, allebei goed voor een goal, krijgen wel lof in de buitenlandse pers.

De pandoering die Manchester City kreeg op de bezoek bij Barcelona in de Champions League is hard aangekomen aan de andere kant van het Kanaal. Voor de Engelse kranten is er maar één grote schuldige: City-trainer Pep Guardiola. “Messi straft Guardiola omdat die Agüero op de bank liet”, was The Daily Mail wel heel duidelijk donderdagochtend. “Nadat nummer twee van de drie goals van Messi binnenging, streek Guardiola angstig met zijn hand over de bovenkant van zijn hoofd. De trainer van Manchester City zag eruit als iemand die zijn huis zag afbranden in de wetenschap dat hij het was die de broodrooster was vergeten uit te zetten. Deze nederlaag was een fout van de trainer, ondanks de briljante Messi.”

Guardiola afgemaakt in Engelse pers, wel lof voor scorende Rode Duivels
Foto: Photo News

Nochtans was de wedstrijd niet slecht begonnen voor de Citizens, hadden ze ook in Engeland gezien. “City bewees wel degelijk te kunnen optornen tegen Barcelona. Dat lijkt vreemd om zeggen als je de eindstand ziet, maar City begon elke helft beter dan Barcelona en kwam tot verschillende grote kansen. Bij hun vorige bezoeken vaan Camp Nou kwam het zover niet. Dit zag er voor de eerste keer competitief uit.” Maar Agüero niet opstellen was een doodzonde, aldus de Engelse pers. “De City-trainer zei dat zijn team de match zo graag wilde winnen dat ze zeker een spits had kunnen gebruiken, dat ze zeker hun beste speler hadden kunnen gebruiken. Maar doordat hij niet meedeed, miste City de ervaring om met de kansen om te springen als die er kwamen.”

Afserveren Hart speelt nog mee

Guardiola afgemaakt in Engelse pers, wel lof voor scorende Rode Duivels
Foto: EPA

De chauvinistische Engelsen zien hun kans ook schoon om nog eens terug te grijpen naar het afserveren van clubmonument Joe Hart, een beslissing waar ze nog steeds moeite mee hebben in Manchester. “En wat dan gezegd over de beslissing van Guardiola om het zonder Joe Hart te doen? Claudio Bravo, een doelman die gehaald werd omdat hij goed is met zijn voeten, deed wat hij constant deed sinds hij arriveerde in Manchester: hij maakte een fout met zijn voeten. Daardoor moest hij hands maken buiten de zestien en kreeg hij rood.” Om nog eens keihard uit te halen richting Guardiola: “Trainers worden betaald om keuzes te maken, en het spreekt voor zich dat die niet allemaal goed kunnen zijn. Maar het is onmogelijk de ellendige invloed van Guardiola op het spel te negeren.”

Een heel ander geluid klinkt er in Spanje, waar het vooral over de almacht van de messi(as) van Barcelona gaat. “Messi doet wat hij wil”, kopte de Spaanse sportkrant Marca over de demonstratie van de Argentijn tegen Manchester City. Al kunnen ook zij het niet laten nog er nog eens subtiel op te wijzen dat Guardiola nog maar eens onderuit ging tegen zijn ex-club. “Messi, die voor het eerst in de basis startte sinds zijn blessure in de match tegen Atlético Madrid op 21 september, scoorde een hattrick om zo nog maar eens een thuiskomst van ex-trainer Pep Guardiola te verknallen. Eerder had de trainer van Manchester City ook al met 3-0 van Barcelona verloren toen hij nog Bayern München trainde.”

Lof voor Carrasco en Mertens

Gooiden nog hoge ogen op het kampioenenbal: onze landgenoten Yannick Carrasco en Dries Mertens. Na zijn hattrick van afgelopen weekend wist Carrasco dit keer de enige goal te maken in de uitwedstrijd bij het Russische Rostov. Ook in Engeland hebben ze dat gezien. “Carrasco telt nu al vijf doelpunten uit zijn laatste vier wedstrijden nadat hij niet tot scoren kwam in zijn eerste zeven optredens voor Atlético”, aldus The Daily Mail. “Een voorzet van Juanfran viel uitnodigend voor zijn voeten, waarop hij een harde trap met zijn linkervoet voorbij Dzhanaev pompte.”

“De indrukwekkende week van Carrasco ging gewoon door met het enige doelpunt in de match tussen Atlético Madrid en Rostov. De voorzet van Juanfran werd aanvankelijk gemist door Fernando Torres, maar viel met een gelukje voor de voeten van Carrasco, die zijn goede vorm blijft volhouden door de bal in de netten te knallen”, schreef Marca.

Guardiola afgemaakt in Engelse pers, wel lof voor scorende Rode Duivels
Foto: Photo News

Bij Napoli mocht Rode Duivel Dries Mertens van bij de start opdraven als valse nummer negen door de blessure van toptransfer Arkadiusz Milik. De 29-jarige Belg vervulde daarbij een echte glansrol: in de eerste helft ging zowat elke aanval over hem en scoorde hij een doelpunt, na rust lokte hij maar liefst twee (!) penalty’s uit. Uiteindelijk zou Napoli wel met 2-3 verliezen van Besiktas, mede doordat Lorenzo Insigne een strafschop miste én de Italiaanse verdediging volop aan het klungelen sloeg. Dat nam echter niet weg dat de kwieke Belg in de Italiaanse pers de lof kreeg die hij verdiende: “Mertens was des duivels. Insigne speelde hem voortdurend aan en nog voor zijn goal op het halfuur was hij al twee keer eerder dicht bij een doelpunt geweest. Kortom, de ‘valse negen’ zag eruit als een echte spits”, wist La Gazzetta dello Sport. “Napoli teerde echter enkel op de flitsen van Mertens en wat de aanval voor elkaar kreeg, maakte de verdediging op geen tijd weer ongedaan.”

Corrigeer