Twee leden motorclub Kamikaze Riders krijgen celstraf wegens terrorisme

Twee leden motorclub Kamikaze Riders krijgen celstraf wegens terrorisme

Enkele leden van de ‘Kamikaze Riders’, onder wie Said Saouti. Foto: rr

De Brusselse correctionele rechtbank veroordeelt Kamikaze Riders Said Saouti en Mohamed Kerai tot 6 en 3 jaar cel, waarvan 1 jaar met uitstel, voor terrorisme.

De rechtbank bevond Saouti schuldig aan deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en het ronselen van mensen voor een terreurgroep maar beschouwde hem niet als een leider van een terroristische groep, terwijl Mohamed Kerai enkel schuldig werd bevonden aan poging tot deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.

De twee terreurverdachten werden in december 2015 opgepakt omdat ze op oudejaarsavond een aanslag wilden plegen in het centrum van de hoofdstad.

Het doelwit was vooral het politiekantoor op de Kolenmarkt en de Grote Markt, om zo veel mogelijk slachtoffers te maken.

Onvoldoende aanwijzingen

De twee werden daar uiteindelijk niet meer voor vervolgd omdat er onvoldoende aanwijzingen waren dat ze inderdaad een dergelijke aanslag planden. Wel werden ze vervolgd omdat ze mensen zouden opgeroepen hebben een aanslag te plegen. Daar vond de rechtbank echter geen bewijs voor, net zo min als voor het feit dat ze opleidingen zouden gegeven of gekregen hebben om met wapens of explosieven om te gaan.

ISIS

De Kamikaze Riders is een motorbende die dweept met ISIS, en die voorliefde stak de Brusselse motorclub op sociale media de laatste jaren niet meer onder stoelen of banken. En dus raakte ook het gerecht almaar meer geïnteresseerd in hun (criminele) doen en laten.

“Maar de club is geen Islamitische club”, klonk vorig jaar bij Ludovic Ansel, al 10 jaar lid van de Kamikaze Riders. “De club bestaat al bijna 15 jaar. We hebben honderden leden over heel België; mensen van alle achtergronden en religies, ook niet-moslims. We zijn een grote familie die elkaar vindt in een gemeenschappelijke passie: de motor. Het doet me pijn te zien dat de naam van onze club beschadigd wordt. Het is niet omdat iemand een fout maakt, dat ook de rest van de club of de club zelf eronder moet lijden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees