Twijfel en spanning bij onderzoekers: dit ging er mis tijdens de Marslanding van Schiaparelli

© AP

Er is woensdag iets misgelopen bij het afwerpen van het valscherm van de Europese Marslander Schiaparelli, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA donderdag gezegd. Of en hoe het tuig de landing heeft overleefd is nog onduidelijk.

Van de lander Schiaparelli zijn 600 MB aan “essentiële” data ontvangen. De afdaling verliep volgens plan, tot het valscherm afgeworpen moest worden. Dat zei directeur planetaire missies Andrea Accomazzo. Er zijn vijftig seconden verlopen tussen het tijdstip waarop het signaal uitviel en het geplande landingstijdstip.

Hogere daalsnelheid

Het lijkt erop dat het valscherm eerder werd losgelaten dan gepland en ook lijken de remraketten na het afwerpen van het valscherm drie tot vier seconden te hebben gewerkt, niet zo lang als voorzien. Met als gevolg dat de daalsnelheid hoger was dan gepland.

“De nadien ontvangen data corresponderen niet met de simulaties”, vatte Accomazzo samen.

Test

ESA kon op vragen omtrent de precieze staat van de robot - is die nog heel of is die in stukken? - niets zeggen, en beklemtoonde herhaaldelijk dat het om een test gaat voor het tweede luik van de Europees-Russische ExoMars-missie die in 2020 moet vertrekken.

© AP

De data van de Schiaparelli zijn precies wat van de lander was verwacht, luidde het. “Dat is het belangrijkste” zei Accomazzo, daarin bijgevallen door directeur-generaal Jan Wörner: “Wij hebben de data, wij hebben testgegevens, ik ben zeer blij”.

12 dagen batterij

In het bijzonder zullen de wetenschappers van het AMELIA-instrument, onder wie ook van de Koninklijke Belgische Sterrenwacht, voldoende informatie hebben.

Wel gaf het Europese Ruimtevaartbureau de lander in dergelijke bewoordingen nog niet op. “De lander heeft zich niet gedragen zoals verwacht”, was de officiële lezing.

Data dienen nog verder bestudeerd, en dat zal wat tijd kosten. Ook zullen “orbiters” rond Mars een blik werpen op de vermoedelijke landings- of crashplaats. De batterijen van de lander kunnen het nog twaalf Marsdagen uitzingen.

ESA heeft er naar eigen zeggen vertrouwen in te zullen kunnen uitklaren wat er precies is gebeurd.

“De exploratie van Mars is moeilijk, maar daarom doen we het”, was één van de slotwoorden van op de briefing die live op de website van ESA te volgen was.

Meer over Mars

Video

Keuze van de redactie