Na nul op negen

Club Brugge bovenaan Champions League-lijstjes die je liever niet aanvoert

Club Brugge bovenaan Champions League-lijstjes die je liever niet aanvoert

Foto: BELGA

De Champions League-campagne van Club Brugge is niet echt wat de spelers en fans ervan gehoopt hadden. Drie wedstrijden, drie nederlagen, één doelpunt gescoord en negen tegen, het zijn geen cijfers om trots op te zijn. De statistieken ogen dan ook bijzonder pijnlijk. Zo slikte geen enkele ploeg dit seizoen meer doelpunten uit een stilstaande fase: zes.

Even oplijsten: Club verloor de eerste wedstrijd van Leicester met 0-3, daarna volgde een 4-0 pandoering op Kopenhagen en dinsdag verloor het na een laat doelpunt met 1-2 van Porto. Negen tegendoelpunten dus, waarvan zes uit een stilstaande fase: twee strafschoppen, twee hoekschoppen, een vrije trap en een ingooi. Geen enkele ploeg doet slechter: nummer twee Benfica slikte zo vier goals, Celtic en Legia Warschau drie.

Club Brugge bovenaan Champions League-lijstjes die je liever niet aanvoert
Foto: BELGA

Amper kansen

Aan de andere kant van het veld stokt ook de doelpuntenproductie. Eén keer slechts mochten de fans van de landskampioen juichen, en dat was toen Jelle Vossen de 1-0 maakte tegen Porto. Verder was er de grote leegte: in het aantal pogingen op doel staat Club Brugge bijna helemaal onderaan de lijst met 24. Enkel Ludogorets (22), Celtic (20) en Rostov (16) doen het minder goed.

Club Brugge bovenaan Champions League-lijstjes die je liever niet aanvoert
Leicester: toonbeeld van efficiëntie Foto: Photo News

Efficiëntie: 4%

Straf: ook debutant Leicester City komt maar aan 24 schoten op doel, maar het pronkt wel met een negen op negen. Op Club scoorde het nog drie keer, tegen Porto en Kopenhagen volstond één goaltje om de drie punten te rapen. Dat heet dan efficiëntie.

Bovenaan de lijst met doelpogingen staan trouwens twee Duitse teams: Bayern München (57 pogingen, 9 goals) en Borussia Dortmund (57 pogingen, 10 goals). Vreemd genoeg staat Barcelona in de middenmoot met 36 doelpogingen, waarvan het er liefst 13 omzette -goed voor een duizelingwekkend percentage van 36%. Ter vergelijking: Club Brugge komt aan 4%.

Gele kaarten

Ook wat gele kaarten betreft zijn de mannen van Preud’homme een slechte leerling: negen keer al mocht de ref naar zijn borstzak grijpen, goed voor een gedeelde eerste plaats met Olympique Lyon. Timmy Simons staat met drie boekingen met stip op de eerste plaats.

Zijn er dan dingen waar Club dan wel in uitblinkt? Wel...Ludovic Butelle pakte al met 18 reddingen uit, goed voor een tweede plaats na Arkadiusz Malarz van Legia Warschau.

Club Brugge bovenaan Champions League-lijstjes die je liever niet aanvoert
Dries Mertens Foto: Photo News

Dries Mertens

Een landgenoot die wel goed scoort is Dries Mertens. De kwieke aanvaller van Napoli trapte al vijftien maal naar doel en is daarmee nummer twee in dit lijstje, na Cristiano Ronaldo. Acht van zijn pogingen gingen tussen de palen, drie daarvan deden de netten trillen -waardoor de Rode Duivel dit seizoen al meer scoorde in de Champions League dan Ronaldo. De huidige topschutter is Lionel Messi, die zijn doelpuntenaantal tegen Manchester City verdubbelde tot zes. Mooi, want de Argentijn kreeg maar vijf kansen (de zesde goal viel op een vrije trap) en werkte dus aan 100% af.

Oefenen op strafschoppen

Tot slot: van wereldtoppers als Neymar en Griezmann verwacht je dat ze hun penalties altijd binnentrappen. Beide heren misten deze campagne echter al, in totaal werd nog niet de helft van de elfmeters in een goal omgezet -10 van de 19 pogingen ging naast of werd gered. Club Brugge is trouwens de ploeg die het meeste strafschoppen prijsgaf: drie, waarvan één bal werd gered.

Club Brugge bovenaan Champions League-lijstjes die je liever niet aanvoert
Neymar mist zijn strafschop tegen Manchester City Foto: REUTERS
Corrigeer