“Radarbeelden bewijzen dat Belgische gevechtsvliegtuigen in Syrië gebombardeerd hebben”

Rusland zegt dat het radarbeelden heeft die bewijzen dat twee Belgische F-16’s bombardementen hebben uitgevoerd op Hassadjek, in de buurt van Aleppo. Bij die luchtaanval vielen minstens 6 burgerslachtoffers.

Het Russische ministerie van Defensie zal de vliegroutes van Belgische gevechtstoestellen op het ogenblik van een dodelijk bombardement op een dorp nabij het Noord-Syrische Aleppo openbaar maken. Dat heeft het Russische staatspersbureau Sputnik News donderdag op gezag van woordvoerder majoor-generaal Igor Konasjenkov van dat ministerie gemeld.

“Rusland heeft efficiënte middelen voor luchtverdediging om de klok rond de situatie in de lucht boven bijna heel Syrië in de gaten te houden”, zei majoor-generaal Igor Konasjenkov, die eraan toevoegde dat ook Syrische luchtverdedigingssystemen het laatste jaar zijn hersteld en het luchtruim controleren. “Elk vliegtuig heeft een unieke ‘handtekening’ waarmee het geïdentificeerd kan worden.”

Opgestegen in Jordanië

“Controle van het luchtruim registreerde op 18 oktober om 01.34 uur Moskou-tijd het opstijgen van twee militaire vliegtuigen van de internationale coalitie van het vliegveld al-Salti in Jordanië”, zei de majoor-generaal. Het ging om twee Belgische gevechtstoestellen die om 02.52 uur in Syrisch luchtruim ter hoogte van Deir-Ezzor door een Amerikaans KC-135 tankvliegtuig zijn bijgetankt en hun vlucht hebben voortgezet in noordwestelijke richting”. Om 04.18 uur zijn beide toestellen opnieuw door de KC-135 bijgetankt”.

Hij voegde eraan toe dat de VS, in tegenstelling tot de regel, Moskou nooit hebben gewaarschuwd omtrent de vluchten van de Belgische toestellen.

Voorgelogen

Volgens Konasjenkov “misleidt minister Steven Vandeput bewust het Belgische volk en mensen in de rest van de wereld”. De voordvoerder van de Russische majoor-generaal voegt er ook nog aan toe dat “Vandeput ofwel zelf het Belgische volk misleidt of dat zijn onderdanen of de Amerikanen hem iets voorgelogen hebben.”

“Geen Belgische vliegtuigen in die zone”

Woensdagochtend heeft Belgisch minister van Defensie Steven Vandeput ontkend dat Belgische F-16’s verantwoordelijk zijn voor een luchtaanval in de nacht van maandag op dinsdag op Hassadjek, een dorp in de provincie Aleppo. Daarbij vielen zes burgerdoden. Volgens de Belgische minister vloog geen enkele van de 6 Belgische gevechtsvliegtuigen op die dagen boven dat gebied.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zegt intussen dat de Russische ambassadeur geen bewijzen heeft getoond die betrokkenheid van Belgische F-16’s bij het bombardement in Syrië zou aantonen.

Zes burgerdoden

De Russische autoriteiten maakten melding van zes burgerdoden bij een luchtaanval op Hassadjek. Volgens Moskou waren er geen Russische of Syrische vliegtuigen in de zone, maar werden er wel twee Belgische F-16’s gedetecteerd. De Belgische vliegtuigen maken deel uit van de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (ISIS).

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees