West-Vlaamse aannemer maakt gedenkteken voor betreurde toprenner opnieuw bereikbaar

Thomas De Gendt, winnaar op de Ventoux in de laatste Tour, bracht de eerste lijm aan op de trap (foto). Foto: foto’s DJI

Bredene -

Aannemer en wielerliefhebber Peter Seynaeve uit Bredene heeft de trap naar het Tom Simpson-monument op de Mont Ventoux heraangelegd. Volgend jaar is het 50 jaar geleden dat de Britse wielrenner verongelukte tijdens de Ronde van Frankrijk.

Op 13 juli 1967 sloeg het noodlot toe in de Tour. Tom Simpson, een Britse wielrenner die onder andere de Ronde van Vlaanderen en Milaan-Sanremo won, overleed bij het beklimmen van de Mont Ventoux. Op 1,4 kilometer van de top zakte hij ineen bij een hitte van 42 graden. Op de plek waar Simpson overleed, werd een monument geplaatst op het maanlandschap van de berg. Sindsdien is het gedenkteken één van de trekpleisters voor wie de Ventoux beklimt vanuit Bedoin of Sault.

Bijzonder moment

In 2007, veertig jaar na de dood van Simpson, werd dankzij de inspanningen van dochter Joanne Simpson een betonnen trap gebouwd. Het monument werd zo beter bereikbaar gemaakt, zeker voor de fietsers met wielrenschoen aan. Mooi was de betonnen trap echter niet, en omdat ook de toestand ervan verslechterde, werd beslist om de trap te vernieuwen. Voor de realisatie werd beroep gedaan op Bredenaar Peter Seynaeve. Aannemer, fervent wielerliefhebber, en zelf ook verkocht aan de streek rond de Ventoux. Hij verhuurt er met zijn gezin al enkele jaren het vakantiehuis La Perle du Ventoux, met zicht op de mythische berg. “Het was uiteraard een eer om op de Mont Ventoux dit monument in ere te kunnen herstellen”, zegt Peter.

De Bredenaar reed zelf al een twintigtal keer de Ventoux op en stamt uit een wielerfamilie. Vader Marcel, die eind vorig jaar op 82-jarige leeftijd overleed, won in 1961 een rit in de Ronde van Spanje, en droeg toen zes dagen de gele trui. In Bredene wordt Marcel vandaag nog steeds erkend met de Grote Prijs Marcel Seynaeve en met een dit jaar onthuld monument op de rotonde van de Breeweg. Voor Peter was de realisatie van de trap naar het Simpson-monument dan ook een bijzondere opdracht. “We hebben samen met Joanne Simpson en enkele Belgen die ter plaatse wonen het initiatief genomen. We zochten de nodige sponsors om het materiaal en het transport te financieren. Thomas De Gendt, winnaar op de Ventoux in de laatste Tour, bracht de eerste lijm aan op de trap.”

Het resultaat van de werken is een nieuwe trap, in graniet. De trap wordt op 17 juni volgend jaar de blikvanger op de Memorial Tom Simpson. Het fietsevent staat helemaal in het teken van de vijftigste verjaardag van het overlijden van Tom Simpson. Dochter Joanne zal ter ere van haar vader de Ventoux oprijden en een bloem neerleggen bij het monument. Via de trap van Bredense makelij.

Corrigeer

NIEUWS