“De e-sigaret kan tabak uit de wereld helpen”

“De e-sigaret kan tabak uit de wereld helpen”

Archiefbeeld Foto: ISOPIX

De verkoop van elektronische sigaretten stijgt razendsnel. Duizenden Belgen schakelden al over van een klassieke sigaret op de dampvariant. En daar is nu ook de Stichting tegen Kanker enthousiast over. “Ze helpen een doelgroep die wij met ­Tabakstop moeilijk kunnen bereiken”, zegt tabacoloog Christine Plets. “Aan sommige rokers raden we het zelfs aan als stopmiddel.”

“Elke maand verdubbelt onze omzet”, zegt Marc Bosmans van Dampwinkel.be. Ook de andere grote Belgische speler, Vaporshop, ziet de cijfers aandikken. “Het laatste jaar zeker een verviervoudiging”, zegt Bert Geens. “Vooral mensen tussen 30 en 35 jaar. Vaak begint het met één iemand in een bedrijf of gemeente die er eentje koopt, en doet daarna de mond-tot-mondreclame haar werk.” De winkels schieten overal in Vlaanderen uit de grond sinds minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) begin dit jaar het licht op groen zette voor de verkoop van e-sigaretten met nicotine. “België heeft lang gewacht”, zegt Bosmans. “In Frankrijk is al één op de vier rokers overgestapt. In ons land is dat nu na enkele maanden al rond de vijf procent. Het is het eerste product dat roken effectief vervangt. Het werkt. Al onze klanten bouwen af van een vloeistof met een hogere ­dosis nicotine naar één zonder nicotine.” 

Dat merkt nu ook de Stichting tegen Kanker. Begin dit jaar keek de organisatie nog argwanend naar de elektronische sigaret; nu zien ze er de mogelijkheden van in. “Het is een manier om tabaksgebruik uit de wereld te helpen”, zegt tabacoloog Christine Plets. “Dat voelen ook de tabaksgiganten, die zich ook op de elektronische markt storten. Het is een veel gezonder alternatief, op voorwaarde dat je niet combineert met gewone sigaretten. Bovendien is het vooral populair bij rokers tussen 20 en 40, terwijl we bij tabakstop.be vooral mensen tussen 40 en 60 over de vloer krijgen. Het bereikt mensen voor wie er vroeger niets was, die stopten zonder hulpmiddel, en dan hervielen.” 

De adviezen worden dan ook bijgesteld. Tenminste wanneer het nieuwe KB er is. De Raad van State verwees het eerste naar de prullenmand, en de verkoop zit momenteel in een grijze zone. “Onze hele teamvergadering begin oktober ging over de elektronische sigaret”, zegt Plets. “We raden het product niet af aan wie er al mee bezig is, en we adviseren het soms aan mensen die de handeling van het roken te fel missen. Maar dat is meteen ook het probleem dat we nog hebben met de e-sigaret. De psychologische verslaving aan de handeling blijft bestaan. Bovendien weten we nog niets over de gevolgen op lange termijn van het inhaleren van die dampen. Het is dan ook goed dat de e-sigaret in gespecialiseerde winkels verkocht wordt, en binnenkort ook niet meer online.”

Corrigeer

MEER NIEUWS