Ieperse christendemocraten maken als eerste partij ploeg voor verkiezingen 2018 bekend

Nieuwe generatie aan het roer bij CD&V

Ieper -

CD&V Ieper is de eerste partij die de top van zijn verkiezingslijst voor 2018 heeft bekendgemaakt. Opvallend is de wissel van generatie. Voor het eerst kiest de ploeg ook voor een vrouw als kandidaat-burgemeester.

Katrien Desomer (38) werd door het partijbestuur donderdagavond naar voor geschoven als de kandidaat-burgemeester. Het is de eerste keer dat de christen-democraten voor een vrouw als speerpunt kiezen en ze kan daardoor ook de eerste vrouwelijke burgemeester van Ieper worden.

“Zonder pretentieus te klinken: ik denk dat ik er klaar voor ben”, zegt Desomer. “Ik had mijn ambitie al geuit toen huidig burgemeester Jan Durnez twijfelde om deze bestuursperiode nog uit te doen. Ik heb als schepen al een verdienstelijk traject afgelegd. Daarnaast heb ik in die twee legislaturen ook de kans gekregen om te groeien. Niet dat ik twaalf jaar geleden kon denken dat ik hier zou staan, maar nu ik de kans krijg, wil er volop voor gaan. Ik hoop te winnen en aan boord te blijven.”

Jong, maar ervaren

“Om dat waar te maken, start de Ieperse CD&V vanaf volgende week al met de voorbereiding van het verkiezingsprogramma en kijken we voor de vorming van de lijst. We vergeten ook onze huidige kartelpartner N-VA niet. We zitten binnenkort aan tafel om te kijken of we eventueel verder gaan met het kartel. Intussen blijven we keihard besturen. Want tot 2018 ligt er ook nog heel wat werk op de plank.”

Desomer ziet zich geflankeerd door twee andere schepenen van de huidige bestuursperiode die zich de afgelopen jaren ook konden ontbolsteren. “Ik ben heel tevreden dat ik de nummer drie van onze lijst ben”, zegt Dieter Deltour (36). “Ik heb het partijbestuur duidelijk gemaakt dat ik zeker de burgemeesters-sjerp niet wilde, maar wel een dragende figuur wilde zijn. Ik blijf liever in de anonimiteit werken.”

Deltour is zeker overtuigd van de sterkte van het trio dat nu al bekend is gemaakt. “Dit is inderdaad een generatiewissel. Al in 2006 schreef ik mails naar Yves Leterme en Jan Durnez dat er nieuwe lichting zat aan te komen. We zijn wel jong, maar bouwden al een pak aan ervaring op. We zijn ook geen drie individuen, maar een team. Een ploeg die elkaar al jaren kent, elkaar aanvult, elkaar aanvoelt en samen al veel heeft meegemaakt.”

Plaats drie gaat naar huidig schepen voor onder andere Ruimtelijke Ordening en Sport Dominique Dehaene. Dehaene kreeg van zijn partijbestuur ook de garantie dat hij als enige kandidaat van de afdeling ondersteund zal worden bij de bovenlokale verkiezingen, dat kan zowel Vlaams of federaal zijn.

N-VA wacht af

Verschillende huidige gemeenteraadsleden voor CD&V zijn de zestig gepasseerd. Sommigen denken aan hun politieke pensioen, anderen willen hun politieke rol verder blijven vervullen. Huidig burgemeester Jan Durnez liet bijvoorbeeld al aan zijn partijbestuur al weten dat hij een ondersteunende rol nog ziet zitten. “Ik wil helpen waar ik kan, zonder schepen of burgemeester te zijn.”

Kartelpartner N-VA wacht voorlopig af. “Twee jaar is een eeuwigheid in de politiek. We nemen akte van het standpunt en de pikorde van onze kartelpartner. We rijden de rit met open vizier uit, met goed bestuur als doel. De interne besluitvorming over een aparte N-VA-lijst is in rustige voorbereiding, maar we sluiten niet uit dat we verder gaan met CD&V.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio