Overheid pompt 2,5 miljoen in nieuw stuk landingsbaan Luchthaven pakt uit met promostunt

Nieuwe tarmac én terminal moeten meer privévluchten naar luchthaven lokken

Nieuwe tarmac én terminal moeten meer privévluchten naar luchthaven lokken

Gedeputeerde Franky De Block, LOM-voorzitter Peter Caset en luchthavenbaas Marcel Buelens bij Apron III, de vernieuwde tarmac. Foto: dji

Oostende -

De Oostendse luchthaven wil in de toekomst meer zaken- en private vluchten aantrekken. Vrijdag werd in dat kader het vernieuwde stuk tarmac voor general aviation ingehuldigd. Volgend jaar bouwt de luchthaven een nieuwe terminal voor deze doelgroep.

Apron III, zo heet het stuk tarmac op het luchthaventerrein dat helemaal vernieuwd werd. Specifiek voor zaken-, trainings-, touring-, en lokale vluchten. De Vlaamse overheid investeert via de Luchthavensontwikkelingsmaatschappij (LOM). “Het gaat om een investering van 2,5 miljoen euro. De werken hebben zo’n zes maanden geduurd. Apron III maakt deel uit van een investeringsprogramma voor de komende zes jaar”, zegt voorzitter Peter Caset.

Extra troef

Vliegscholen Noordzee Vliegclub, BAFA, en Ostend Air College zijn opgetogen over de nieuwe tarmac voor hun deur. Er is onder andere een ruime parkeercapaciteit voor vliegtuigen, een eigen sas voor voertuig en personen, en permanente camerabewaking. Luchthavenuitbater EGIS wil in de toekomst general aviation (private vluchten door burgers, nvdr.) verder ontwikkelen. “We mikken met deze luchthaven op drie peilers: cargo, passagiers, en general aviation. Voor deze laatste doelgroep werd nu een perfecte tarmac aangelegd. Een extra troef om private vluchten aan te trekken”, zegt ceo Marcel Buelens.

Apro III is een eerste fase in de verdere uitbouw van general aviation vanuit Oostende. “Ook in de infrastructuur zijn investeringen nodig. Momenteel loopt een aanbestedingsprocedure om een nieuwe terminal te bouwen voor deze vluchten. Er hebben zich al verschillende kandidaten gemeld. We hopen in de lente van 2017 te kunnen bouwen”, aldus Buelens.

Transitpunt

De luchthaven ziet zichzelf als interessant transitpunt én bestemming voor general aviation. Verwijzend naar de vele evenementen, restaurants, en culturele mogelijkheden in de badstad. “Daarnaast kan je van hieruit ook gemakkelijk de Westhoek, met onder andere Flanders Fields, en kunststeden Brugge en Gent bereiken.” Oostende neemt de luchthaven van Le Touquet als voorbeeld. “Daar landen zo’n honderd bezoekers per weekend met hun eigen vliegtuig. Mensen die ook telkens de lokale economie ondersteunen door in de stad te consumeren. Concurreren met Le Touquet doen we niet, maar we willen wel een interessant alternatief zijn”, aldus nog Buelens.

Om de inhuldiging feestelijk in te zetten, pakt de luchthaven dit weekend uit met een opvallende promotie. Wie zaterdag of zondag landt in Oostende moet geen luchthaventaksen betalen. De actie is niet onopgemerkt voorbijgegaan, want de luchthaven verwelkomt straks zeker al zo’n veertig vliegtuigjes.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio