De beste kalfsblanquette vind je in Jabbeke, Peter Goossens heeft het gezegd

© mvn

De keurslagers organiseerden donderdag in Ter Groene Poorte de tiende editie van hun kristallen kroon. Keurslager Hanne uit Jabbeke wist met zijn vreugde geen blijf toen hij vernam dat hij hoofdprijs wegkaapte.

Dieter De Milde

Elk jaar kruisen ze de degens, de 185 keurslagers die ons land rijk is. Daarvoor wordt telkens een wedstrijd georganiseerd waarbij de laureaat ‘de kristallen kroon’ in de wacht sleept. Jaar na jaar is die opdracht anders. Vorig jaar werd de beste lasagne geëerd, dit jaar wou de organisatie weten wie de beste kalfsblanquette in huis had. De keurslagers zijn per regio opgedeeld in veertien werkgroepen, waarvan telkens de beste twee geselecteerd worden voor de finale. De 28 finalisten werden donderdag onder de loep genomen door niemand minder dan topchef Peter Goossens die zetelde als voorzitter van de vakjury. Chris en Dorine van slagerij Hanne wisten niet waar ze het hadden toen ze hoorden dat ze als winnaar uit de bus kwamen.

“De adrenaline schoot door mijn lichaam”, zegt Chris. “Het gevoel kan ik niet beter vergelijken dan toen ik 21 jaar geleden met mijn vrouw in het huwelijk trad. De beste van het land worden, dat hadden we niet meteen zien aankomen.”

Dat er dit jaar iets meer aandacht geschonken werd aan de wedstrijd, kwam door het verhaal van een collega. “Hij behaalde vorig jaar een tweede plaats met zijn lasagne en dat had blijkbaar een enorme impact op de slagerij. Daarom staken we er dit jaar extra energie in. De dag voordien zijn we met het team uren in de weer geweest om tot de perfectie te komen. Een slagerij runnen is teamsport, en zonder mijn team speelde ik dit niet klaar.”

Wat zijn stoofpotje kalfsvlees zo speciaal maakt? “Eigenlijk is dit het recept van een oude leermeester dat ik verfijnde. Het is belangrijk dat de stukken vlees mooi mals zijn, maar niet uit elkaar vallen. Naast de kippenbouillon is de saus die ik toevoeg deels de reden van het succes. Wat daarin zit ga ik natuurlijk niet verklappen”, zegt Chris tevreden.

Hij heeft alvast geanticipeerd op een stormloop. “Toen ik vernam dat we wonnen, belde ik meteen mijn leverancier en heb ik alle kalfsblanquette besteld die hij nog over had. Ik denk dus dat we voldoende voorzien zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Video

Meest gelezen uit de buurt