Syrian Cyber Army valt website Nieuwsblad aan

Syrian Cyber Army valt website Nieuwsblad aan

Syrische hackers, gesteund door Rusland, hebben maandagnamiddag een grootscheepse aanval ingezet op de website van Het Nieuwsblad. Ze deden dat uit protest tegen de Belgische bombardementen op Syrië.

De website van Het Nieuwsblad was maandagnamiddag erg moeilijk bereikbaar, net als de andere nieuwssites van het Mediahuis. Oorzaak was een gecoördineerde aanval van Syrische hackers. De aanvallers die zich het Syrian Cyber Army noemen, voerden een zogenaamde DDOS-aanval uit. Daarbij proberen ze een website plat te leggen door met duizenden computers tegelijkertijd een webpagina op te vragen. Een gelijkaardige aanval gebeurde het voorbije weekend op Amerikaanse bedrijven als Spotify, twitter of Ebay.

Maandagnamiddag was het de beurt aan Belgische media. Behalve de website van Het Nieuwsblad werden ook de sites van de andere kranten van Mediahuis aangevallen: Gazet van Antwerpen, De Standaard en Het Belang van Limburg. En ook de Franstalige openbare omroep werd aangevallen.

In een korte mededeling via e-mail en op hun website, maakten de hackers hun aanval bekend. “We hebben een cyberaanval uitgevoerd op Belgische nieuwssites omdat de Belgische luchtmacht bombardementen blijft uitvoeren op Syrië en burgerslachtoffers heeft gemaakt”, klinkt het. Ze verwijzen daarmee naar de aanval op Hassajek, bij Aleppo, waar vorige week tien burgerslachtoffers vielen. Volgens de Russische overheid waren Belgische F16-gevechtsvliegtuigen daarvoor verantwoordelijk. Ons land sprak dat fors tegen omdat er geen Belgische jachtvliegtuigen in die regio actief waren.

Server gebombardeerd met data

Het Syrian Cyber Army is Russisch gezind en wordt ook gefinancierd vanuit Rusland. De aanval zelf zou vanuit Turkije uitgevoerd zijn.

Het federaal parket is op de hoogte gebracht van de aanval maar volgens woordvoerder Eric Vandersypt is er nog geen onderzoek gestart op federaal niveau.

Het Syrian Cyber Army is wel bekend bij de veiligheidsdiensten en zou nauwe banden hebben met het Syrian Electronic Army dat op de “most wanted”-lijst staat van het FBI. “De organisatie bestaat uit minder dan vijf leden”, zegt Eddy Willems van G Data.

Volgens Willems gaan we in de toekomst meer van dat soort cyberaanvallen krijgen. Hij vergelijkt de aanval op de website van Het Nieuwsblad met een warenhuis waar plots tweeduizend mensen met hun winkelkarretje aan één kassa staan. Bij een DDOS-aanval wordt de server gebombardeerd met data zodat hij het niet meer aan kan en uitvalt.

De problemen van deze middag met de website hadden dus niets te maken met de technische storing van de afgelopen dagen.

Corrigeer

NIEUWS