Colomakerk in augustus 2017 tijdelijk opnieuw open

Mechelen - Begin november wordt de buitenrestauratie van de Sint-Jozef Colomakerk in Mechelen opgeleverd. Dan wil de stad starten met de herinrichting om ze als multifunctionele kerk in augustus 2017 tijdelijk opnieuw open te stellen.

Al sinds 2009 is de Colomakerk in restauratie. In een eerste fase heeft een aannemer de daken en de hoge gevels onder handen genomen. In 2015 ging de tweede fase van start met het opknappen van de lage gevels en de glasramen. Uit veiligheidsoverwegingen blijven die voorlopig in het atelier van de glazenier tot de nieuwe inrichting klaar is.

Een grondige restauratie van het interieur is ten vroegste iets voor 2020. Zolang wil het stadsbestuur niet meer wachten omdat de kerk op de Tervuursesteenweg ondertussen al 16 jaar gesloten is. “Op onze vraag hebben de architecten een dossier opgemaakt om het kerkgebouw in augustus 2017 versneld in gebruik te nemen”, zegt schepen van Monumentenzorg Greet Geypen (Open Vld).

Van de Vlaamse overheid kreeg de stad ook toelating om samen met de herinrichting ook al enkele restauratiewerken vervroegd uit te voeren. De stad investeert ruim 1,1 miljoen om van het gebouw in zeven maanden tijd een multifunctionele kerk te maken.

Zo krijgt ze een flexibele gebedsruimte met doorzichtige gebogen schuifwanden, zodat ze te gebruiken is voor een publiek van tien tot 300 personen. In een nieuw volume in de zuidelijke zijbeuk komen er een vestiaire, een onthaal, een klein keukentje, sanitair en een berging.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio