Mode

Deze ontwerpsters maken leuke kleren voor mensen met een beperking

Deze ontwerpsters maken leuke kleren voor mensen met een beperking

Jessie Provoost en Sofie Ternest van So Yes. Foto: Hannes Verstraete

Sofie Ternest (31) en Jessie Provoost (35) zijn twee ergotherapeuten en al tien jaar lang collega's. Dag in dag uit worden ze in het ziekenhuis geconfronteerd met mensen met een beperking en daarbij viel hen één ding heel hard op: in heel wat gevallen werden die mensen veroordeeld tot het dragen van een trainingspak omdat er weinig alternatieve modieuze en comfortabele kleding bestaat als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit. Dus beslisten ze gewoon zelf een kledinglijn op te starten.

Voor heel wat mensen is het de realiteit dat ze minder goed te been zijn of maar één arm meer kunnen gebruiken, waardoor jezelf aankleden plots niet meer zo vanzelfsprekend is. Sofie Ternest en Jessie Provoost worden er dagelijks mee geconfronteerd door hun job als ergotherapeut in het AZ Delta in Roeselare. Heel wat mensen met een beperking moeten noodgedwongen kiezen voor een trainingspak om zich comfortabel te voelen. Onterecht, vinden Sofie en Jessie en dus kwamen ze zelf met een oplossing op de proppen: het kledinglabel So Yes.

"Als je eens nagaat welke oplossingen er zijn voor mensen met een beperking en waar aangepaste kleding te koop is, bleek er in België momenteel weinig tot niets te bestaan. Vaak moesten we onze patiënten adviseren om hun bestaande kleding te laten aanpassen. Vandaar het idee om een kledinglijn te starten voor deze doelgroep. In onze eerste collectie hebben we ons gefocust op het meest voorkomende probleem bij mensen met een fysieke beperking: broeken", vertelt Sofie.

Die eerste collectie omvat zes modellen, drie voor vrouwen en drie voor mannen. Enkele klassieke modellen, maar ook jeans. "We hebben broeken die aangepast zijn voor rolstoelgebruikers, maar ook broeken met een elastiek waardoor er geen gedoe is met knopen en ritsen voor mensen met fijnmotorische problemen." En daar stopt het niet, in 2017 wordt het aanbod aangevuld met jassen die een magnetische rits hebben zodat ze met één hand kunnen worden dichtgedaan. Ook broeken aangepast aan mensen die een amputatie hebben ondergaan en jassen met een ruguitsparing staan nog op de planning en worden volop ontwikkeld.

Die ontwikkeling neemt trouwens heel wat tijd in beslag. "De patronen en prototypes die we uitwerkten, werden meermaals gekeurd door een testpubliek, mensen met een beperking die hun ongezouten mening gaven. Zo zijn er producten die een vijftal keer moesten herwerkt worden tot het prototype goed zat."

De webshop van So Yes gaat donderdag online, niet toevallig op de Dag van de Ergotherapeut. Een job die ze met hart en ziel uitoefenen, vandaar ook hun initiatief. "Het is niet omdat mensen in een rolstoel zitten of fysische beperkingen hebben, dat ze niet modieus gekleed willen zijn", klinkt het.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees