Tienerschool werkt achterstand weg

© ycs

De overstap van de basisschool naar het middelbaar is voor veel leerlingen niet makkelijk. De Tienerschool biedt de oplossing. Leerlingen tussen 10 en 14 jaar volgen er les in een ‘graad’, de studiekeuze volgt later.

Yves Coudron

De studiedienst van de Vlaamse regering becijferde dat de schoolachterstand vooral stijgt bij de overgang tussen het zesde leerjaar en het eerste jaar secundair.

“De periode tussen tien en veertien jaar is cruciaal”, vertelt Piet Vandermot, algemeen directeur van Sint-Goedele. “Het is een moment waarop alles verandert, een moment waarop het erg moeilijk is om een school en een studierichting te kiezen die de rest van je leven zal bepalen.”

De Tienerschool moet in die fase een stabiel kader bieden. “De lesgroepen, de studierichting, de leraren en de pedagogische methode veranderen niet. Maar we zorgen er wel voor dat de leerlingen de eindtermen behalen en geen achterstand oplopen tegenover hun leeftijdsgenoten die het klassieke traject doorlopen.”

De eerste Tienerschool komt in de kerk van Scheut in Anderlecht, die daarvoor volledig heringericht wordt. Op 1 september 2018 moet de school de deuren openen. De tweede Tienerschool komt in de Gallaitstraat in Schaarbeek en moet een jaar later openen. “Ik hoop dat we navolging krijgen”, besluit Vandermot.

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio