Kind & Gezin overweegt advies aan te passen

“Laat baby jaar lang op kamer ouders slapen”

Jonge en toekomstige ouders maken maar beter extra plaats in hun slaapkamer voor een kinderbedje. Nu de Amerikaanse vereniging van kinderartsen aanraadt om baby’s een jaar lang te laten slapen in de kamer van mama en papa, overweegt ook Kind&Gezin zijn adviezen aan te passen.

Als een baby een kamer deelt met zijn ouders, verkleint de kans dat een kerngezond kind onverwacht in z’n slaap sterft. Op voorwaarde dat het kind een eigen bedje krijgt en niet tussen de ouders in slaapt. Alle recente studies wijzen in die richting, zegt professor Gunnar Naulaers, neonatoloog in het UZ Leuven en expert in wiegendood.

Kind&Gezin raadt vandaag nog aan om slapende baby’s een halfjaar bij de ouders op de ­kamer te houden, maar eigenlijk gaat dat advies niet ver ­genoeg. “Omdat wiegendood tot de leeftijd van één jaar voorkomt, raden we aan om de baby pas na twaalf maanden te verhuizen naar zijn eigen ­kamer.” Naulaers sluit zich daarmee aan bij een opvallende richtlijn van de American ­Academy of Pediatrics.

Beter uitgerust

Het nieuws komt voor veel jonge ouders als een verrassing. Vaak kiezen ze er bij ons voor om hun baby al na een paar maanden in een eigen kamer te leggen. Ze slapen dan zelf vaster en zijn beter uitgerust om voor hun kind te zorgen. “Maar het is de logica zelve dat een kwetsbaar kind ook ’s nachts dicht bij zijn ouders blijft.”

“Vroegere studies wezen zes maanden aan als de ideale termijn”, zegt Leen Dubois van Kind&Gezin. “Hoe ouder het kind, hoe moeilijker de overstap naar een eigen kamer.” Bovendien piekt het aantal gevallen van wiegendood op de leeftijd van drie maanden. “Maar wiegendood is iets vreselijks, en ouders zijn bereid om alles te doen om te vermijden dat het zover komt.”

Met hun oproep hopen artsen het aantal gevallen van wiegendood te doen dalen. Dankzij tips zoals baby’s op hun rug leggen, zijn er in Vlaanderen jaarlijks nog slechts vijftien gevallen. Begin de jaren 90 waren dat er nog meer dan honderd. Waarom vlak bij de ouders slapen het risico verkleint, is niet duidelijk. “Maar uit de praktijk weten we dat het helpt”, zegt professor Naulaers.

Ook professor Stijn Verhulst, slaapexpert in het UZ Antwerpen, steunt het advies. “Het is veiliger en zorgt in tegenstelling tot wat velen vrezen niet voor slaapproblemen later. Kinderen moeten leren zelfstandig in te slapen. Dat kan ook in de kamer van de ouders.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees