“Twee weken alleen tussen betonnen muren, da’s een beetje doodgaan”

Filip Meert vraagt na twee weken gevangenis toch enkelband

Filip Meert vraagt na twee weken gevangenis toch enkelband

Filip Meert en Alizée Poulicek bij hun afscheid voor de gevangenispoort Foto: Wim Hendrix

De Antwerpse ondernemer Filip Meert heeft na twee weken de Antwerpse gevangenis alweer verlaten. Hoewel hij volhield dat hij liever zijn straf zou uitzitten dan een alternatieve straf te aanvaarden, heeft Meert dan toch een enkelband aangevraagd. “Filip heeft ingezien dat hij zijn strijd tegen de wantoestanden van justitie beter kan verder zetten als hij vrij is”, zegt zijn vrouw en ex-miss België Alizée Poulicek.

Het bezoek van zijn vrouw en twee kinderen afgelopen zondag gaf bij Meert de doorslag om zijn stunt af te breken.

Filip Meert (47) uit Wilrijk - ook de ex van Saartje Vandendriessche - heeft net geen 14 dagen in de cel gezeten. Hij werd veroordeeld tot zes maanden cel voor een verkeersruzie waarbij hij de zijspiegel van de wagen van een andere bestuurder aftrapte. Maar Meert weigerde pertinent een werkstraf van 60 uur uit te voeren. “Ik hoef geen gunsten van het gerecht zolang men de fouten, het gesjoemel en het gemanipuleer uit een oud fraudedossier tegen mij niet rechtzet”, zei hij.

Dat oud dossier dateert uit 2001. Meert werd toen veroordeeld tot vier jaar cel en een boete van 6 miljoen euro voor het organiseren van een btw-carroussel met gsm’s. Hij moest 45 maanden in de cel zitten maar heeft altijd volgehouden dat hij een oneerlijk proces heeft gekregen.

De wrok die Meert daarover koestert tegen Justitie kwam naar boven toen hij opnieuw veroordeeld werd. Een alternatieve straf weigerde hij. Hij zou nog liever naar de cel gaan dan compromissen te sluiten. Een stunt om aandacht te vestigen op zijn strijd voor de invoering van een speciale commissie voor gerechtelijke dwalingen. Dat lukte, want alle media sprongen er op. Dat hij bij het binnenstappen van de gevangenis wist dat hij sowieso maar een zesde van zijn straf van zes maanden zou moeten uitzitten omwille van de overbevolking, was meegenomen.

“Papa is weg voor het werk”

Niettemin zag Alizée Poulicek haar man met lede ogen naar de gevangenis vertrekken. “Toen de brief kwam dat hij vier dagen tijd had om zich aan te bieden aan de gevangenis van Antwerpen, heb ik twee dagen gehuild. Ik vroeg hem of hij dat écht wilde doen maar ik weet dat hij een statement wou maken over de onrechtvaardigheid van justitie. Ik snapte zijn keuze, hij is al 18 jaar voortdurend bezig met zijn dossier. Ik vond dat ik daar niet kon over beslissen.”

Ondanks de massale stroom steunberichtjes die Alizée kreeg - “zelfs van mensen die ik van haar noch pluim ken” - zegt zij dat het best lastig was om het twee weken lang zonder haar man te beredderen in hun appartement in Niel. “Vooral omdat de kindjes (een zoontje van 4 jaar en een baby van 6 maanden) toevallig ziek waren. Ik moest Raphael (4) ook uitleggen waarom papa er niet was. Hij is een kind van mij uit een vorige relatie maar ziet zijn vader niet meer en beschouwt Filip als zijn echte papa. Je kan zo’n kind toch niet vertellen dat papa in de gevangenis zit? Voor Filip naar de gevangenis vertrok, hebben we Raphael duidelijk uitgelegd dat papa een tijdje weg moest om iets belangrijks te doen voor zijn werk. Toen Raphael foto’s van Filip in de media zag, kon ik zeggen: “Zie je wel dat papa met iets belangrijks bezig is?”

“De absolute leegte”

Meert zat al die tijd helemaal alleen in een cel. “Ik had meer geluk dan de gedetineerden die met drie moeten hokken in een ruimte van nauwelijks 8 m2 ”, zegt hij. “Niet te verbazen dat er af en toe iemand totaal door het lint gaat. De eerste dag van mijn verblijf in de gevangenis pleegde overigens iemand van 23 jaar zelfmoord. Dat heeft niet eens de media gehaald.”

Hoe was het om 14 dagen in een cel te zitten? “Dat was de absolute leegte. Je zit 23 uur op 24 in je cel en wordt een uurtje uitgelaten voor de wandeling. Ik heb gelezen, tv gekeken en 20 uur op 24 op mijn bed gelegen. Da’s een beetje doodgaan, hé. Pas op je hygiëne, had ik als raad meegekregen maar dat is niet evident als je na een poging tot wat sport op de wandeling toch nog twee dagen moet wachten om te douchen, slechts één keer op een week een nieuw hemd krijgt en moet drinken van de kraan in de lavabo die de meeste gevangenen als pispot gebruiken.”

Fietsen in de regen

Twee keer heeft Alizée haar man kunnen bezoeken in de gevangenis. De laatste keer was zondagavond, de eerste keer met de twee kindjes. “Ik had voor Raphael een positief verhaal rond dat bezoek gemaakt over een kasteel dat we gingen bezoeken. De cipiers waren dan “mannen die de deuren moesten bewaken tegen heksen. Eigenlijk vond hij het best leuk” (lacht).

“Na het bezoek had de directrice van de gevangenis een gesprek met Filip. Ze had gezien hoe wij op bezoek waren gekomen en vroeg aan Filip of het wel nog zin had om voor een afgerukte zijspiegel in de cel te blijven zitten. Ze stelde zelf voor dat hij onmiddellijk kon vrijkomen. Het was de bedoeling dat Fillip een maand zou blijven zitten maar uiteindelijk heeft hij gisteren de aanvraag voor een enkelband gedaan.”

“Mijn punt was gemaakt”, zegt Meert. “De herzieningscommissie zit opnieuw vooraan in de media. Ik heb ook gehoord dat minister van Justitie Koen Geens ermee bezig is. Vanuit de gevangenis kon ik nog weinig meer doen. Ik wil nu bekijken of ik eventueel via parlementaire voorstellen druk kan zetten.”

“Het eerste wat hij gisteravond bij zijn thuiskomst heeft gedaan, is de twee kindjes en mezelf in zijn armen genomen en dan een douche genomen”; zegt Alizée Poulicek. “Daarna had ik voor een lekker dineetje thuis gezorgd want het eten in de gevangenis was echt niet zo lekker”.

Filip Meert herademt. “Dat korte verblijf achter tralies heeft me nog maar eens doen beseffen hoe belangrijk vrijheid wel is voor een mens. Ik had soms de neiging om met mijn torenhoge ambitie te veel te streven naar materiële zaken. Terwijl ik na veertien dagen tussen betonnen muren opnieuw mateloos kan genieten van kleine, simpele dingen zoals een vogel op een tak of fietsen in de regen.”

Corrigeer

MEER NIEUWS