Waarom Trump/Clinton de volgende president van de Verenigde Staten wordt

Dag van de waarheid: wie lacht het laatst?

Dag van de waarheid: wie lacht het laatst?

Foto: rr

Ze staat (een beetje) voor in de peilingen en ook de debatten won Hillary Clinton al. Maar betekent dit dan ook dat Hillary Clinton de 45e president van de Verenigde Staten wordt? Of zal Donald Trump toch nog voor een verrassing zorgen? Alleszins: nog niets is zeker. Vandaag trekken miljoenen Amerikanen naar de stembus. Straks (of beter: morgen heel vroeg in de ochtend) weten we wie van de twee uiteindelijk aan het langste eind zal trekken en voor minstens vier jaar naar het Witte Huis in Washington als zijn of haar thuis mag beschouwen. We proberen alvast even te voorspellen waarom Donald/Hillary de verkiezingen van 8 november wint.

WAAROM HET HILLARY CLINTON WORDT

PORTRET. Hillary Clinton, van beloftevolle studente tot ‘meest bekwame presidentskandidate’

> De voorsprong was aanvankelijk niet zo groot, maar intussen liep Clinton in de weken voor de verkiezingen in de peilingen steeds verder uit op haar rivaal Donald Trump. Die voorspong verkleinde weer, maar de meeste Amerikaanse verkiezingswebsites voorspellen nog steeds een overwinning voor Clinton. 

> Trump heeft tijdens deze campagne meerdere keren tegen de schenen geschopt van de vrouwelijke helft van de bevolking. Er ging bijna geen week voorbij of Trump had zich weer een vrouwonvriendelijke uitspraak laten ontvallen. Komen daar ook nog eens beschuldigingen van seksuele aanranding bij en je bent meteen een pak minder populair bij de meerderheid van de kiezers. Dat Clinton een vrouw is, kan haar omwille van demografische voordelen, een voorsprong geven.

> Trump beledigde niet alleen vrouwen. Ook latino’s moesten het ontgelden. “Mexicanen zijn verkrachters en moordenaars”, zei Trump, iets wat niet in goede aarde viel bij de Amerikanen met Mexicaanse roots. Bovendien blijft Trump ook bij zijn voornemen om een muur te bouwen tussen Amerika en Mexico, om die ‘moordenaars en verkrachters’ buiten te houden. Op veel stemmen uit Mexicaanse hoek zal Trump alvast niet moeten rekenen. Bovendien is de Democratische kandidaat, en in dit geval Clinton, traditioneel populair bij Latijns-Amerikanen. Die groep wordt steeds groter en kan dus steeds meer gewicht leggen in de verkiezingsstrijd.

> Clinton heeft een geheim wapen: Michelle Obama. De populaire first lady voert actief campagne voor Clinton. De steun voor Clinton bij de zwarte bevolking wordt daardoor nog wat steviger.

> In tegenstelling tot Donald Trump, heeft Hillary Clinton tonnen aan politieke ervaring. Ze was niet alleen First Lady (en in die rol ook informeel adviseur) van president Bill Clinton, Hillary verdiende ook al haar politieke strepen als senator voor New York en als minister van Buitenlandse Zaken onder president Obama. Ook in haar jongere jaren was Clinton al politiek geëngageerd. Of zoals president Obama zegt: “nooit was iemand meer bekwaam om president van Amerika te worden dan Hillary Clinton”.

> Trump is een van de meest controversiële presidentskandidaten uit de Amerikaanse geschiedenis. Hierdoor is hij momenteel ook de minst populaire politicus van het land. Veel Amerikanen vrezen een presidentschap van Donald Trump en zullen naar de stembus trekken; niet persé omdat ze vóór Clinton zijn, maar vooral omdat ze tégen Trump zijn. Om te verhinderen dat Trump naar het Witte Huis mag trekken, zal hun stem gaan naar Clinton.

> De strijd tussen Republikeinen en Democraten is er altijd een op het scherpst van de snee. Maar dit keer kwam er bij momenten uit Republikeinse hoek zelfs meer kritiek op eigen presidentskandidaat Donald Trump dan op opponente Hillary Clinton. Trump is zo controversieel dat hij binnen de eigen partij al meerdere vijanden heeft gemaakt. Het is zelfs zo erg dat meerdere Republikeinen afstand genomen hebben van Trump en expliciet hebben gezegd dat ze niet op hem zullen of kunnen stemmen. Clinton zelf krijgt de volle steun van haar eigen partij.

> Dat het e-mailschandaal van Hillary Clinton 11 dagen voor verkiezingsdag weer werd opgerakeld, kan in haar nadeel spelen. De grote voorsprong die ze had in de peilingen, werd teniet gedaan. Trump kwam voor het eerst sinds mei nog eens aan de leiding in de peilingen. Een veilige voorsprong in de peilingen kan haar kiezers in slaap wiegen, maar een achterstand in de peilingen kan haar kiezers wakker schudden om ook écht te gaan stemmen.

Tegelijk kan het feit dat de FBI haar een paar dagen voor de verkiezingen weer vrijpleitte, weer stemmen ópleveren. 

 

WAAROM HET DONALD TRUMP WORDT

PORTRET. Donald Trump, de succesvolle zakenman die ook het Witte Huis wil inlijven in zijn vastgoedimperium

> Niemand verwachtte dat Donald Trump de nominatie voor de Republikeinen zou binnenhalen. En hij deed het toch. Niemand verwachtte dat hij president van Amerika zou worden, maar nadat Trump de nominatie verzilverde, lijkt niets nog onmogelijk.

> Hillary Clinton lag lange tijd voor in de meeste peilingen, maar heel soms zitten die peilingen er ook gewoon naast. In 1948 voorspelden de peilingen Thomas Dewey bijvoorbeeld als winnaar. Maar het was Harry Truman die aan het langste eind trok. Bovendien zeggen niet alle peilingen hetzelfde. In een recente poll van The Washtington Post staat Trump aan de leiding, en een peiling van Investor’s Business Daily/TIPP tracking poll voorspelt een overwinning voor Trump, en dat onderzoeksbureau kon ook de drie laatste presidentsverkiezingen correct voorspellen...

> De opkomst bepaalt wie zal winnen. Als alle vrouwen, latino’s en zwarten gemobiliseerd kunnen worden om te gaan stemmen, dan wint Clinton met twee vingers in de neus. Maar die kiezers naar de stembus krijgen, is geen makkelijke opdracht. Dat Clinton voor staat in de peilingen, kan bijvoorbeeld in haar nadeel spelen: sommige kiezers zullen denken dat de buit al binnen is en laten het na om naar het stemhokje te gaan. Als Clinton de voorsprong die ze heeft in de peilingen ook echt wil verzilveren, moet ze er dus voor zorgen dat haar aanhang ook écht gaat stemmen. 

> De campagne van Trump werd gekleurd door controverse, maar ook boven Clinton hangen een aantal schaduwen. Na haar appelflauwte tijdens de herdenking van 9/11 werd, vooral uit Republikeinse hoek de vraag gesteld of ze wel gezond genoeg is om president te worden. En hoe zit dat nu ook alweer met het versturen van die zakelijke e-mails met haar persoonlijke mailadres?

> Trump mag heel wat ‘foert’-stemmen verwachten; mensen die de politiek en het politieke systeem beu zijn. Trump speelt daar handig op in. Dat hij zelf, in tegenstelling tot Clinton, niet uit het politieke establishment komt, speelt in zijn voordeel. Trump is een atypische kandidaat en is voor veel Amerikanen daarom hun hoop op verandering.

> Clinton is een van de minst populaire politici van het land. Veel Amerikanen willen niet dat Clinton wint en zullen naar de stembus trekken; niet persé omdat ze vóór Trump zijn, maar vooral omdat ze tégen Hillary zijn. Om te verhinderen dat Clinton naar het Witte Huis mag trekken, zal hun stem gaan naar Trump.

> Als zakenman kende Donald Trump het ene succes na het andere. De man is gemaakt om projecten tot een goed einde te brengen. Dat succes kan hij mogelijk ook doortrekken in de politiek. Als hij aan iets begint, wil hij ook winnen, en hij profileert zich ook als een winnaar. Dat karakter en die successen inspireren veel Amerikanen.

> Trump werd door de Amerikaanse media aanvankelijk behandeld als een 'entertainment-product', in plaats van als een politicus. Daardoor kreeg hij méér aandacht dan andere kandidaten. Bovendien kreeg hij daardoor ook geen lastige vragen voorgeschoteld over zijn beleidsplannen. Hij werd niet au sérieux genomen, want niemand geloofde dat hij de nominatie zou binnen halen. Dat deed hij toch. En daarna: niemand geloofde dat hij president zou kunnen worden. Toen duidelijk werd dat die kans er tóch in zat, was het al te laat: hij had de aandacht al gekregen, de moeilijke vragen waren al vermeden. 

> Ook negatieve reclame is reclame. Veel van zijn uitspraken mogen dan wel controversieel zijn, het brengt hem telkens helemaal bovenaan op nieuwswebsites wereldwijd. Intussen kent iedereen Donald Trump, en dus zeker ook de Republikeinse stemmer.

 

WIE HET OOK WORDT, JE KAN ALLESZINS ALLES VOLGEN OP NIEUWSBLAD.BE

Dag van de waarheid: wie lacht het laatst?
Foto: AFP
Corrigeer

MEER NIEUWS