Rusland onthult eerste beelden van nieuwe nucleaire langeafstandsraket

Dit is de Satan 2, de Russische raket die 2.000 keer krachtiger is dan de atoombom die Hiroshima verwoestte

Dit is de Satan 2, de Russische raket die 2.000 keer krachtiger is dan de atoombom die Hiroshima verwoestte

Foto: Makeyev Rocket Design Bureau

Er zijn voor het eerst beelden vrijgegeven van de RS-28 Sarmat, een nucleaire langeafstandsraket in ontwikkeling in Rusland. De raket, nu al bijgenaamd Satan 2, zou 2.000 keer krachtiger zijn dan de atoombommen die in 1945 Hiroshima en Nagasaki vernielden en zou een gebied ter grootte van Frankrijk in één klap kunnen wegvegen.

De intercontinentale raket wordt momenteel ontwikkeld door het Russische Makeyev Rocket Design Bureau en zou tegen 2018 al in productie kunnen gaan. De raket zou als antwoord dienen op de “provocaties van de VS”, die dit jaar in Roemenië raketafweersystemen geplaatst hebben.

Enkele specificaties: de raket - door de Navo al Satan 2 genoemd - heeft een topsnelheid van 7 kilometer per seconde, bevat software die afweer- en radarsystemen om de tuin kan leiden en heeft een reikwijdte van om en bij de 10.000 kilometer.

De raket kan tien zware of zestien lichtere kernkoppen bevatten. Goed voor een totaal van 40 megaton, ofwel 2.000 keer krachtiger dan de atoombommen die gebruikt werden in de Tweede Wereldoorlog en ruim voldoende om een gebied van pakweg de grootte van Frankrijk te vernielen. Dat meldt Zvezda, het nieuwsagentschap dat in handen is van het Russische ministerie van Defensie.

Het ontwerpbureau gaf de eerste beelden zondag vrij, samen met deze begeleidende tekst: “Bij decreet van de Russische regering werden wij opgedragen om tot de ontwikkeling van deze raket over te gaan.”

“Onvoorspelbare Poetin”

Volgens Igor Sutyagin, een expert in nucleaire wapens aan het Royal United Services Institute in Londen, was het hoog tijd dat Rusland zijn raketten “een update” gaf. “De huidige zijn meer dan dertig jaar oud. Zelfs als je de beste relaties had met de Navo, dan nog wil je als land je raketten up-to-date houden. Maar natuurlijk is president Poetin ook blij dat dit in de pers komt als een agressieve daad. Hij wil zijn onvoorspelbaarheid en zijn belang benadrukken.”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees