Stadswoningen met Scandinavische toets, compleet met scheef dak en muur

© krv

Rien en Piet Rossey bouwen twee bio-ecologische stadswoningen langs de Esenweg. De koppelwoningen zijn bijna energieneutraal. Deze twee huizen hebben een extreem laag energieverbruik. Aan de buitenzijde vallen het scheve dak en de gevelmuur op.

Ronny Vanhooren

Op de plaats waar nu een koppelbouw bijna klaar is, stond vroeger een oude vervallen woning. “We maken er een erezaak van om bio-ecologische woningen te bouwen. Het zijn huizen met erg weinig warmteverlies, degelijke muur-, grond- en dakisolatie en een goede ventilatie. De woonruimte is naar het zuiden gericht. Dit betekent dat de benedenverdieping geniet van de directe zonnewarmte. De hele woning telt maar één radiator die aangedreven is door een milieuvriendelijke aardgasketel. De goede luchtcirculatie zorgt ervoor dat de rest van de woning mee verwarmd wordt. Dit betekent dat het geschatte aardgasverbruik slechts 12 euro per maand is. Op het dak liggen een reeks zonnepanelen. Ook hier moet dat voldoende zijn om een heel jaar lang groene elektriciteit te produceren en te verbruiken. Wel is er een kleine elektrische radiator in de badkamer die dient als comfortwarmtebron. We installeren zelf zuinige elektrische huishoudtoestellen en ledverlichting”, vertellen Rien en Piet Rossey, de twee projectontwikkelaars.

Inlands

“Onze bio-ecologische woningen onderscheiden zich ook door de gebruikte materialen. De handvormstenen zijn van een steenbakkerij uit Oudenaarde. Dit is al goed voor een minimum aan verplaatsingen. Het skelet van de huizen is in inlands dennenhout. De isolatiematerialen zijn allemaal ecologisch en gecertifieerd. We maken veel gebruik van papiervlokken en drukvaste isolatie onder de vloeren”, vervolgt Rien Rossey.

Het scheve dak en enkele scheve muren vallen op. “Dat komt omdat het bouwperceel niet rechthoekig is. We willen alle hoeken van de woningen maximaal benutten. Zo staat de voorgevel schuin en loopt het dak naar één punt af, maar aan de straatzijde staat er nu een rechte muur die evenwijdig loopt met het voetpad. Zo ontstaat aan de voordeur een extra berging. Dat kan dienen als fietsenstalling en berging voor de vuilnisbakken. Er is een stopcontact om de elektrische fietsen of auto op te laden. Wel hebben beide woningen geen garage. Toch heeft de stad daarvoor een bouwvergunning afgeleverd omdat het hier twee rijwoningen zijn. Eerlijk, we hopen dat de toekomstige bewoners milieubewuste mensen zijn. Dicht bij het centrum en bij het station kunnen veel verplaatsingen met de fiets en het openbaar vervoer gebeuren”, aldus nog Piet Rossey.

INFO

Op zaterdag 12 en zondag 13 november zijn beide modelwoningen te bezichtigen tussen 14 en 18 uur.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio