Nieuwe branden in vluchtelingenkamp

“Alle vluchtelingen hebben Jungle van Calais verlaten”

Alle migranten hebben woensdag het vluchtelingenkamp in Calais - de zogenaamde ‘Jungle’ - verlaten. Door de branden zijn de laatste inwoners vertrokken, zo heeft de prefect van Pas-de-Calais, Fabienne Buccio, meegedeeld aan Franse nieuwszender BFMTV. “Het is vandaag het einde van de Jungle”, aldus Buccio. “Onze opdracht is volbracht”.

De ontruiming van het vluchtelingenkamp van Calais heeft voorlopig niet voor de gevreesde toestroom van migranten naar ons land gezorgd. Sinds donderdag zijn er 120 transmigranten opgepakt, normaal zijn dat er tot 100 per dag. Die sterke daling is volgens de woordvoerder van de politiezone Westkust het gevolg van de grote politiemacht die op de been is gebracht om de grenzen extra te bewaken.

Toch is de vrees dat migranten uit Calais naar hier zouden komen, nog niet weg. "We blijven extra alert. Zowel politie in uniform als in burger houden alles nauwlettend in de gaten", zegt  Ine Deburchgraeve van de politiezone Westkust.

Gasflessen ontploft

Afgelopen nacht had het op verschillende plaatsen in het kamp gebrand. Daarbij ontploften ook twee gasflessen, waardoor één inwoner van het kamp lichtgewond werd. En woensdag ontstonden er rond de middag op verschillende plaatsen nieuwe branden, met felle rookontwikkeling tot gevolg. Volgens Buccio hebben die gebeurtenissen de laatste vluchtelingen ertoe aangezet om een ander onderkomen te zoeken.

Sinds maandag zijn al meer dan 5.000 inwoners van het kamp geregistreerd en naar een ander opvangcentrum gebracht. Een duizendtal mensen bevindt zich nog in een transitcentrum in de omgeving van het kamp. Van daaruit worden de vluchtelingen met bussen naar opvangcentra elders in Frankrijk gevoerd.

“Alle vluchtelingen hebben Jungle van Calais verlaten”
Foto: AP

De prefect zegt dat iedereen zich uit eigen wil bij dat transitcentrum heeft aangemeld. Ze meldt wel dat er ook vier mensen werden opgepakt op verdenking van brandstichting.

Bulldozers

De ontruiming van het omstreden vluchtelingenkamp in de buurt van de Noord-Franse stad Calais was maandag van start gegaan. Oorspronkelijk werd verwacht dat de operatie een week in beslag zou nemen.

Franse arbeiders breken nu de overblijvende tenten en noodonderkomens af. Daarbij worden ook bulldozers ingezet

Minderjarigen

Intussen komt er wel kritiek van het VN-Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR). De organisatie wil dat er “meer duidelijkheid” komt over de manier waarop werd vastgesteld of inwoners van het kamp al dan niet minderjarig waren. “Een eerste evaluatie van de leeftijd lijkt op een snelle manier te zijn gebeurd, uitsluitend gebaseerd op gezichtskenmerken”, zegt UNHCR-woordvoerster Céline Schmitt. De manier waarop de Franse en de Britse overheden bij de ontruiming van de zogenaamde ‘Jungle’ het onderscheid tussen minderjarigen en volwassenen maakte was volgens haar dan ook “inadequaat”.

“We vragen om meer duidelijkheid van de overheden over de methodes die gebruikt werden om de leeftijd vast te stellen”, klinkt het nog. Daarnaast wil het UNHCR ook weten welke “beroepsmaatregelen” er waren en “welke overheidsdiensten en specialisten bevoegd waren om een evaluatie van de leeftijd te doen”.

“Alle vluchtelingen hebben Jungle van Calais verlaten”
Foto: AFP
“Alle vluchtelingen hebben Jungle van Calais verlaten”
Foto: AFP
“Alle vluchtelingen hebben Jungle van Calais verlaten”
Foto: AFP
“Alle vluchtelingen hebben Jungle van Calais verlaten”
Foto: AFP
“Alle vluchtelingen hebben Jungle van Calais verlaten”
Foto: AFP
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees