Nog geen akkoord over CETA: “Europees-Canadese top op donderdag onmogelijk”

Nog geen akkoord over CETA: “Europees-Canadese top op donderdag onmogelijk”

Magnette Foto: EPA

Volgens Rudy Demotte, minister-president van de Franstalige Gemeenschap, is er geen sprake van dat België vandaag nog akkoord gaat met het Europees-Canadese handelsverdrag CETA. Dat kan pas als het parlement van de Franstalige gemeenschap zich daarover heeft uitgesproken. Eerder op de dag waren er nochtans signalen dat de federale regering en de deelstaten dicht bij een akkoord zaten. Hierdoor zou de Europees-Canadese top van donderdag niet kunnen doorgaan, zo voegde Demotte eraan toe.

Volgens Franstalige nieuwssites zou er een gemeenschappelijke Belgische verklaring komen die gedragen wordt door alle regeringen. Daarin zou staan dat het akkoord in werking kan treden, maar dat de parlementen van de deelstaten nog hun finaal oordeel kunnen vellen.

Nog geen akkoord over CETA: “Europees-Canadese top op donderdag onmogelijk”
Demotte Foto: BELGA

De leiders van de federale regering en de deelstaatregeringen kwamen woensdagochtend om 08.00 uur opnieuw bijeen in de ambtswoning van premier Charles Michel om een oplossing te vinden voor het Franstalige verzet tegen de ondertekening van CETA. Omstreeks 10.15 uur werd de bijeenkomst opgeschort tot 15.00 uur omdat een aantal deelnemers de uitvaartplechtigheid van minister van Staat Roger Lallemand wil bijwonen. Intussen zetten de kabinetten van de betrokken ministers het werk voort.

Nog geen akkoord over CETA: “Europees-Canadese top op donderdag onmogelijk”
Reynders Foto: BELGA

“We hebben deze ochtend het werk over verscheidene teksten beëindigd. Er is bevestigd dat we een gemeenschappelijke tekst hebben over met name het mechanisme voor de beslechting van geschillen tussen investeerders en overheden”, zo verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. “We moeten nu nog voortwerken op verduidelijkingen voor de landbouwsector.” De MR-vicepremier hoopt “dit alles deze middag te kunnen finaliseren”. “Mogelijk wordt de deadline gehaald”, klinkt het nog.

”Liever geen akkoord dan slecht akkoord”

De Franstalige vertegenwoordigers kwamen op de vergadering aan met nieuwe voorstellen over landbouw. Zo wil Waals viceminister-president Maxime Prévot (cdH) extra garanties dat er geen hormonenvlees vanuit Canada naar ons land zal komen. “Wallonië blijft positief want we willen een goed akkoord. Liever geen akkoord dan een slecht akkoord”, zei Prévot.

Donderdag Europees-Canadese top

Heel Europa kijkt met argusogen naar de ontwikkelingen in de Lambertmont. Bij gebrek aan Belgisch standpunt kan de Europese Unie vooralsnog CETA niet ondertekenen. Daar is nu mogelijk een compromis voor gevonden waarbij er een gemeenschappelijke verklaring zou komen van de parlementen van ons land, zo meldt RTBF. In de verklaring staat dat België zijn handtekening gaat zetten onder het CETA-akkoord, waardoor dat in werking kan treden. Maar de deelstaten zouden nog de kans krijgen om zich finaal uit te spreken. Demotte zegt echter dat er vandaag alleszins geen groen licht zal gegeven worden voor het akkoord, waardoor ‘de Europees-Canadese top onmogelijk wordt’.

De ondertekening van het handelsverdrag was normaal gepland op die top op donderdag. Woensdagochtend spraken de Europese leiders Donald Tusk en Jean-Claude Juncker nog de hoop uit dat de regeringen in België snel een vergelijk zouden kunnen vinden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees