Extra reiskosten voor singles zijn eindelijk weg: “Nood aan goedkopere reizen”

Extra reiskosten voor singles zijn eindelijk weg: “Nood aan goedkopere reizen”

Foto: Jimmy Kets

Voor het eerst lijkt de reissector in te spelen op de ­almaar groeiende groep ­singles. De tweede grootste touroperator van ons land, Neckermann, biedt alleenstaanden grote kortingen aan voor ­begeleide groepsreizen. “Eindelijk hebben ze het begrepen”, zegt Carla Dejonghe, die met All1 de belangen van singles ­verdedigt.“Een unicum in onze sector”, klinkt het bij Abto, de vereniging van ­Belgische touroperatoren.

Vakantiegangers die in hun eentje op reis gaan worden nog altijd benadeeld. Heel vaak moeten ze dubbel betalen. Want, zo redeneren de hoteliers, de kosten voor een tweepersoonskamer – opkuisen, linnen wassen, ... – blijven grotendeels hetzelfde. Of die nu door een of twee personen wordt gebruikt. En daar wil de tweede grootste touroperator van ons land iets aan doen.

“Omdat onze alleenstaande klanten – vooral 21 tot 40-jarigen – over minder financiële middelen beschikken dan koppels willen we hen niet meer de volle pot aanrekenen”, zegt Neckermann-woordvoerder Koen van den Bosch. “Tot bijna veertig procent korting kunnen ze krijgen voor een begeleide rondreis. Hun kamer hoeven ze niet te delen met iemand anders van de groep.” De flinke reductie geldt het hele jaar door. Dus ook in het hoogseizoen. “Zij het niet voor alle bestemmingen. Thailand zal je bijvoorbeeld niet kunnen boeken in de beste periode. Maar Zuid-Afrika dan weer wel.”

Volgens Pierre Fivet, bestuurder van Abto, is wat Neckermann doet uniek in de sector. “Zowat alle touroperators trachten alleenstaanden te lokken door geen eenpersoonstoeslag meer aan te rekenen voor een hotelkamer. Maar nooit eerder gebeurde dat voor groepsreizen. Zij spelen duidelijk in op een markt die aan het veranderen is.”

Aantal singles stijgt

In Vlaanderen alleen wonen er 849.000 mensen alleen. En ze gaan graag op reis. Tegenover vorig jaar steeg het aantal alleenstaande vakantiegangers bij Neckermann met vijf procent. “Dat is ongezien. Daarvoor zagen we jaarlijks een stijging van één, maximum twee procent”, zegt Van den Bosch. Ook Abto ziet het aantal singles dat een reis op maat wenst jaar na jaar toenemen. “De nood aan goedkopere reizen is dan ook groot.”

Carla Dejonghe, die zich met haar vzw All1 inzet voor de belangen van “alleenwoners”, reageert optimistisch. “De toeristische sector heeft zich tot nu toe vooral gefocust op koppels en gezinnen. Dat zie je ook aan de indeling van de kamers. Soloreizigers moeten gemiddeld 50 procent meer ophoesten dan mensen die per twee reizen. En dat is jammer. Want op den duur gaan ze beknibbelen op dat wat het leven aangenaam maakt. Het is dus goed dat er iets verandert. Alsof de sector eindelijk begrepen heeft dat singles en koppels op dezelfde manier behandeld moeten worden.”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees