Heisa over ‘seksistische activiteit’ van standhouder op Boekenbeurs tijdens Ladies Night

Op sociale media is er controverse ontstaan over een thema-avond op de Boekenbeurs, die over 4 dagen van start gaat in Antwerpen. Een lezing over poetsen en strijken tijdens de Ladies Night valt niet bij iedereen in goede aarde. Ook staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) reageerde intussen op Twitter.

Naar goede gewoonte zijn er tijdens de Boekenbeurs, die dit aan z’n 80e editie toe is, een aantal nocturnes. De beurs is dan ’s avonds langer open. Tijdens die nocturnes worden thema-avonden georganiseerd. Dit jaar zijn dat de nocturnes Night of the Profs, Foreign Affairs en op 10 november ook Ladies & Literature. 

Rond die laatste thema-avond is op Twitter en Facebook intussen controverse ontstaan. Een van de activiteiten tijdens die thema-avond wordt georganiseerd door uitgever Lannoo: “Ladies Night - Alles wat je moet weten over poetsen, wassen en strijken”, zo staat er te lezen op de website van de Boekenbeurs. In de uitleg over de acitiveit, speciaal voor vrouwen tijdens de Ladies Night, staat onder andere 'dat een proper huis ons gelukkig maakt' en dat 'een bed met schone lakens ons echt blij maken'.

Dat stoot heel wat mensen tegen de borst. De combinatie van Ladies Night met poetsen, strijken en wassen bevestigt rolpatronen, is seksistisch en bulkt van de vooroordelen, zo klinkt het op Twitter en Facebook.

Verontschudigingen

Lannoo heeft intussen gereageerd. Volgens de uitgeverij was het alleszins niet de bedoeling: "De Ladies Nights is een initiatief van Boek.be. Uitgeverij Lannoo had reeds voor de organisatie van deze nocturne diverse evenementen in voorbereiding die onder dit thema werden geplaatst. Daardoor is een programma ontstaan dat inderdaad te eenzijdig en sekserolbevestigd is. Wij betreuren dit en bieden hiervoor onze verontschuldigingen aan", zo klinkt het. 

"Wat een plat seksistisch cliché"

Een beetje rondsurfen op de website van de Boekenbeurs leert ons dat het inderdaad vooral gaat om een ongelukkige combinatie. De lezing over poetsen, strijken en wassen wordt niet enkel tijdens de Ladies Night gehouden, maar ook nog op een andere moment. Omdat die tweede lezing gehouden wordt tijdens de Ladies Night, komt dat automatisch voor de activiteit te staan. 

Naast de ‘seksistische activiteit’ van Lannoo tijdens de Ladies Night op de Boekenbeurs, zijn er die avond nog tal van andere activiteiten. Zo is er die dag bijvoorbeeld een lezing over ‘vergeten vrouwen’; vrouwen die grenzen verlegd hebben, ontdekkingsreizigsters, zakenvrouwen, rebellen,... of over moeder-dochter-relaties of wordt er die avond dieper ingegaan op onderwerpen die de hedendaagse vrouw bezighoudt.

Corrigeer

NIEUWS