Fit & Gezond

"Veenbessensap helpt dan toch niet tegen blaasontsteking"

"Veenbessensap helpt dan toch niet tegen blaasontsteking"

Foto: Shutterstock

Wie gevoelig is voor blaasontstekingen, heeft wellicht al eens het advies gekregen om sap van veenbessen te drinken. Maar uit een nieuw onderzoek van de Yale School of Medicine blijkt dat je daar een blaasontsteking niet mee kan genezen.

Een team wetenschappers, onder leiding van professor geneeskundeManisha Juthani-Mehta, nodigde een groep vrouwelijke proefpersonen uit. De ene helft diende elke dag veenbessen in de vorm van capsules in te nemen, de rest kreeg een placebo. De vrouwen werden een jaar lang gevolgd en lieten hun urine om de twee maanden testen op bacteriën die in verband worden gebracht met het veroorzaken van blaasontstekingen.

Na de opvolging was duidelijk dat de capsules niet veel effect hadden op de bacteriën in de urinestalen van de vrouwen. De dames hadden ook niet minder blaasontstekingen dan zij die een placebo innamen. “De bevindingen wijzen erop dat producten met veenbessen niet echt helpen om blaasontstekingen tegen te gaan. Hoewel ik het wetenschappelijk onderzoek overtuigend vind, kan het drinken van veenbessensap of het innemen van capsules ook geen kwaad", zegt Juthani-Mehta.

Een rondje bellen naar urologen leert ons dat er veel pro’s en contra’s zijn omtrent het gebruik van veenbessensap- en capsules. “De capsules zijn geconcentreerder dan het sap, want daar moet je zo’n twee liter van drinken om dezelfde dosis te bereiken. Algemeen wordt aangenomen dat veenbessen kunnen helpen in de preventie een blaasontsteking, maar genezen doet het inderdaad niet”, klinkt het.

“Veenbessen maken de blaas een minder aantrekkelijke plaats voor bacteriën. Ze gaan niet dood, maar worden minder schadelijk. Specialisten denken dat ze zich door het klimaat niet meer kunnen vasthechten aan de wand. Een lichte antibioticakuur helpt wel genezen. Veel water drinken helpt ook, maar dan blijven de symptomen zoals een branderig gevoel bij het plassen en valse aandrang iets langer aanwezig.”

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees