Rechters in zaak rond roofmoord blijven zitten

Lede -

De rechters in Dendermonde die zich buigen over de roofmoord van Sven A. op Maria Van Leuven (80) uit Lede zullen niet worden vervangen. Dat heeft het hof van beroep in Gent beslist.

De moordzaak werd op 14 september voor de correctionele rechtbank van Dendermonde gebracht. Advocaten Frank Scheerlinck en Anthony Mallego wilden schriftelijke conclusies maken en getuigen oproepen. Die getuigenissen stonden op 5 oktober gepland, maar Scheerlinck wraakte de rechtbank.

Door een nieuwe wet worden moordzaken niet meer voor het assisenhof gebracht, maar voor de correctionele rechtbank. Daardoor is er onduidelijkheid over de straffen. “We weten nog altijd niet wat onze cliënt riskeert: 20, 30 of 40 jaar”, klonk het. Bovendien verwijst Scheerlinck naar een brief van de stafhouder van Dendermonde die in samenspraak met de voorzitter van de rechtbank aanmaant om alle zaken snel te behandelen, ook de gecorrectionaliseerde moorden.

Interne druk

“Men wil de zaak er hier doorjagen en afhandelen op een drafje. We moeten zelfs conclusies neerleggen vooraleer de getuigen worden gehoord. Er is hier duidelijk sprake van een interne druk.” Door die druk zouden de rechters niet meer onbevooroordeeld en correct geïnformeerd kunnen oordelen.

Het parket zag in het hele manoeuvre een actie van advocaten die het betreuren dat moorden niet meer naar het assisenhof worden gebracht. “Ik geef toe, ik sta graag in de belangstelling, maar dat is zeker niet de reden. Ik wil niet dat deze zaken er op een drafje worden doorgejaagd”, repliceerde Scheerlinck.

Het hof van beroep verklaarde nu het wrakingsverzoek onontvankelijk. Daardoor blijven de drie rechters in Dendermonde zitten. Frank Scheerlinck kon de motivering van het arrest om de wraking onontvankelijk te verklaren nog niet inkijken, maar het is niet uitgesloten dat hij naar het Hof van Cassatie trekt.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio