Staatssecretaris Theo Francken haalt slag thuis met uitwijzing radicale imam

Voor het eerst haatprediker het land uitgezet

Voor het eerst haatprediker het land uitgezet

Imam El Alami Amaouch is “een gevaar voor onze samenleving”, aldus Francken. Foto: pn

Staatssecretaris voor Asiel en ­Migratie Theo Francken (N-VA) krijgt voor het eerst een haat­prediker het land uitgezet. De ­beruchte radicale imam El Alami Amaouch (49) uit het Waalse ­Dison (Verviers) moet België ­definitief verlaten, nadat hij hier ­jarenlang zijn extremistisch ­gedachtegoed uitdroeg. Zijn ­geradicaliseerde zoon (17) blijft in een gesloten instelling.

Een gevaar voor de Belgische samenleving, zo noemde Theo Francken hem. “Een gif voor onze moslimjongeren. Hij verheerlijkt terrorisme.” De staatssecretaris voor Asiel en Migratie probeerde de radicale Nederlands-Marokkaanse imam El Alami Amaouch, alias Shay Alami Abu Hamza, al anderhalf jaar ons land uit te krijgen. De haatprediker kwam vier jaar geleden in Dison, bij Verviers, wonen. Op het internet is te zien hoe hij daar opruiende taal predikte, en onder meer opriep om een dichter de benen af te hakken. Volgens Staatsveiligheid dweepte de imam zelfs met de Algerijn Mohammed Merah, die vier jaar geleden in Toulouse in een joodse school drie kinderen en een volwassene doodde.

Theo Francken heeft meermaals een Koninklijk Besluit ondertekend om Amaouch het land uit te zetten. Maar de radicale imam ging daar telkens tegen in beroep. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) heeft zich vrijdag over het dossier gebogen. In een zeventig pagina’s tellend arrest kwam die tot de uitspraak om het beroep te verwerpen. Amaouch moet nu toch definitief ons land verlaten.

“Een voorbeeld”

Indien hij dat eerstdaags niet vrijwillig doet, wordt hij naar een gesloten instelling gestuurd en onder begeleiding overgebracht naar Nederland. “Dit is een belangrijk Europees precedent”, reageert Francken opgetogen. “Het is niet makkelijk om iemand het land uit te krijgen, enkel en alleen omdat hij haat predikt. Die man had nog geen veroordeling opgelopen, hij had geen strafblad. Deze uitspraak is een belangrijk signaal en zal zeker navolging krijgen in Europa, want andere landen zoals Duitsland, Frankrijk en ­Nederland zullen hier een voorbeeld aan nemen.”

Zoon blijft opgesloten

De Marokkaan Amaouch heeft de dubbele nationaliteit. Hij is getrouwd met een Nederlandse en woonde een lange tijd in Den Haag. De vraag is natuurlijk in hoeverre de imam na zijn uitwijzing in Nederland zal blijven. In principe mag hij minstens tien jaar lang niet meer in ons land komen. Maar de kans bestaat natuurlijk altijd dat hij clandestien naar België probeert terug te keren. Het uitwijzingsbevel geldt immers niet voor zijn familie.

De 17-jarige geradicaliseerde zoon van Amaouch zorgde in augustus nog voor veel ophef, nadat hij in een videoboodschap zijn haat tegen de christenen had verkondigd. Amper twee weken na de gruwelijke moord door twee ISIS-aanhangers op een priester in Frankrijk riep de zoon op om alle christenen te doden. De jongeman zit sindsdien in een gesloten instelling in ons land, en blijft daar nog minstens enkele maanden.

Corrigeer

MEER NIEUWS