Ook zeldzame natuur wordt terug gebracht en er komt grote bufferzone

Demer krijgt zijn oude kronkels terug: gemeenten willen wateroverlast indijken

Demer krijgt zijn oude kronkels terug: gemeenten willen wateroverlast indijken

Gisteren werden de eerste plannen voor de Demer ondertekend. Foto: dvg

Scherpenheuvel-Zichem / Aarschot / Diest -

Door de jaren heen is de Demer op verschillende plaatsen rechtgetrokken, zijn er her en der wegen gelegd en werd de rivier fors ingedijkt. Daardoor is de vallei erg gevoelig voor overstromingen. Daarvoor worden nu oplossingen gezocht. Onder andere de oorspronkelijke bochten komen terug en er zal een bufferbekken komen.

Het project Demervallei maakt deel uit van het Sigmaplan. Dat is een actieprogramma van Waterwegen en Zeekanaal NV en het Agentschap voor Natuur en Bos, dat ervoor moet zorgen dat de Schelde en haar zijrivieren, waaronder de Demer, meer ruimte krijgen om wateroverlast in kwetsbare gebieden tegen te gaan en dat gelijk ook zeldzame natuur terug alle kansen geeft.

30 bochten

De Demervallei kampt nu met twee hardnekkige problemen, namelijk wateroverlast en tegelijk ook verdroging. Ook ecologische waarde van de vallei is er de laatste jaren op achteruitgegaan. Onder andere het rechttrekken van de rivier, de serieuze indijking en de huizen en wegen die naast de Demer werden gebouwd, zitten daar voor iets tussen.

“We willen met dit project de Demer en de vallei errond herstellen. Dat doen we onder andere door de 30 oude bochten van de Demer opnieuw aan te sluiten op de rivier”, legt projectcoördinator Joost Eens uit. “Door de stroom opnieuw te laten kronkelen, zullen hoge waterpeilen op een natuurlijke manier gebufferd worden en zal er in droge periodes minder verdroging optreden. Er komen ook nieuwe veiligheidsdijken.”

“Met deze ingrepen kunnen we ervoor zorgen dat er een overstroombare oppervlakte vrij komt die 11,5 miljoen vierkante meter. Hier kan maar liefst 4.400 Olympische zwembaden aan water opgevangen worden. We gaan hierdoor ook de biodiversiteit van de regio herstellen en versterken. De meanders worden terug broed- en leefgebieden voor waterdieren en vogels. We zetten ook in op nieuwe toeristisch-recreatieve mogelijkheden, zoals kanovaren op de Demer. En ook onder meer aan bivakzones voor kampeerders en kanovaren en kajakken op de Demer’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor waterlopen en toerisme.

Overzichtelijke kaart

De toekomstvisie is uitgetekend op een geïllustreerde kaart van de Demervallei. De lezer krijgt hier op informatie over de geplande acties, de natuur, de werking in de Demervallei. Iedereen kan deze gratis kaart krijgen in de gemeentehuizen van de Demergemeenten of bestellen via de website van de provincie of van het Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio