voor gezamenlijk kunstboek dat in Singapore wordt uitgegeven

Filip Naudts vormt Chinese kunstenares om tot albino

Fotograaf Filip Naudts werkt momenteel samen met de Nederlandse schrijfster en kunstenares Julie O'Yang aan een Engelstalige fotoroman die door een internationale uitgever van kunstboeken in Singapore zal worden uitgegeven. De intellectuele duizendpoot Julie O'Yang is een Nederlandse met Chinese roots die eerder in Engeland en Nederland woonde maar momenteel in Denemarken verblijft. Filip Naudts haalde haar voor de covershoot naar Lochristi, waar hij haar naar kapsalon De Cliént bracht, om haar te laten omvormen tot albino.

Filip Naudts leerde auteur Julie O'Yang kennen toen ze in 2008 op de boekenbeurs in Antwerpen haar eigen boek China Noir, ritueel verbrandde tijdens de boekvoorstelling: “Beste dames en heren, beste pyromanen, zie deze rituele verbranding als een papieren herdenking voor degenen die gestorven zijn voor een vrij en modern China." Zo sprak Julie toen het publiek toe. "Nu hebben ze iets te lezen in de hemel,” voegde ze er toen nog aan toe.

Filip nam contact op met Julie, omdat hij overwoog om samen met zijn dochter Yang, die in 2005 in China geboren is en die hij samen met zijn vrouw in 2006 adopteerde, op zoek te gaan naar haar roots. "Ik was in eerste instantie op zoek naar goed advies, en was ervan overtuigd dat Julie me daaraan wel zou kunnen helpen. Uit ons contact ontstond eerst het idee om samen een documentaire film over de zoektocht te maken. We willen dit project op het gepaste moment concretiseren. Ondertussen is de creatieve chemie gaan bruisen tussen ons, en heb ik ook nog andere plannen met Julie."
 

Julie O'Yang: "Op 25 mei ontving ik van Filip opnieuw een e-mail. Of ik er iets in zag om samen een fotoroman te maken. Ik ken Filip zijn werk goed en ben gelijk gaan verzinnen. Ik dacht eraan om een fictief personage te creëren met veel kunsthistorische referenties, maar ook met verwijzingen naar onze tijd van nu. Het verhaal speelt zich af in een onbekende tijdsperiode in de toekomst, op een onbekende planeet, waar de mensen slechts schaduwen van zichzelf zijn. Ik figureer er als een toekomstige dictator. Ja, we maken een knipoog naar The Picture of Dorian Gray van  Oscar Wilde en uiteindelijk gaat er een moord of een dubbele moord plaatsvinden op die andere planeet..." aldus O'Yang, die het vooral een uitdaging vindt om samen met Filip uit te zoeken hoe woord en beeld tegen elkaar keren of elkaar omhelzen. "Dit is nogal een hedendaagse situatie. Een actuele Romance Noir, maar dan explosiever. Over creatieve chemie gesproken."

Volgens het huidige plan zal het boek gelanceerd worden in de zomer van 2017, en zal er ook een rondreizende tentoonstelling aan worden gekoppeld.

Voor de covershoot, en de omvorming van Julie tot een albino, kon Filip beroep doen op De Cliént, waar ze Julie zo blank mogelijk opmaakten. Finetunen zou Filip dan doen via photoshop. Dat het blonderen van haar pikzwarte haren geen goede optie is, was voor Filip óók geen probleem. Hij klopte aan bij buurvrouw Carine Stevens, die voor haar diverse cabaretshows een arsenaal aan verkleedmateriaal heeft liggen, en kreeg er prompt een blonde pruik in bruikleen.
 

Voor de opnamen van het fotoverhaal zelf zijn Filip Naudts en Julie O'Yang nog op zoek naar een huis met veel authenticiteit en met veel binnenvallend daglicht. Een karakterwoning dus met veel ramen. Wie denkt dat zijn woning wel eens in aanmerking zou kunnen komen en het voor deze fotoproductie beschikbaar zou willen stellen, kan alvast contact opnemen via filipnaudts@telenet.be

 

 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio