Australië gaat clandestiene migranten levenslang bannen

© AFP

De Australische regering gaat alle migranten die het land clandestien proberen binnenkomen, levenslang bannen. Het land hanteert daarmee zowat de strengste immigratiepolitiek ter wereld.

Het wetsontwerp hierover zal later deze week worden voorgelegd aan het parlement, kondigde premier Malcolm Turnbull zondag aan.

De maatregel geldt retroactief, vanaf 19 juli 2013, en is dus ook van toepassing op de honderden migranten die de voorbije jaren getracht hebben om Australië per boot te bereiken en nu opgesloten zitten in één van de offshore detentiecentra.

Het wetsontwerp bepaalt letterlijk “dat iedereen die geprobeerd heeft om Australië illegaal binnen te komen, nooit nog recht zal hebben op een visum”, ook niet om zaken te doen, als toerist of na een huwelijk met een Australisch staatsburger. Kinderen zijn wel uitgesloten van de ban.

“Een zo streng mogelijk signaal”

De premier wees erop dat deze maatregel vooral “een zo streng mogelijk signaal” moet geven aan iedereen die overweegt om het land illegaal binnen te komen. “Het is een gevecht tussen de Australiërs, vertegenwoordigd door hun regering, en de bendes mensensmokkelaars”, klonk het. Volgens Turnbull verdienen die bendes miljarden met hun activiteiten.

Canberra hanteert al jaren een erg streng migratiebeleid. Boten met kandidaat-vluchtelingen worden systematisch terug de zee in gedreven. Migranten die er toch in slagen de kust te bereiken, worden voor de duur van hun asielaanvraag opgesloten in detentiecentra buiten Australië, onder meer in Nauru en in Manus op Papoea Nieuw-Guinea.

Als hun asielaanvraag uiteindelijk wordt aanvaard, kunnen ze vaak niet anders dan op één van de eilanden blijven. Mensenrechtenorganisaties trekken hierover al jaren aan de alarmbel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen