Vergelijking: is Gent de duurste parkeerstad?

Gent - De nieuwe parkeertarieven in Gent centrum krijgen veel kritiek, maar zijn niet (allemaal) uitzonderlijk hoog. Parkeren in Gent is nu ongeveer even duur als in gelijkaardige Vlaamse, Nederlandse en Franse steden. Dat blijkt uit een vergelijking van de parkeertarieven in twaalf steden die De Gentenaar bij elkaar puzzelde. Behalve als je langer dan 8 uur blijft. Dan wordt Gent wel duur.

Tien euro voor 3 uur parkeren in het centrum van Gent? Daarmee heb ik al de helft van mijn eten betaald. De verhoogde parkeertarieven die deze week worden ingevoerd in het stadscentrum van Gent worden op veel kritiek onthaald.

"Dit is automobilisten pesten", zegt de Gentse CD&V op Twitter. N-VA noemt het invoeren van de hogere tarieven "dogmatisch". "Gelooft u echt dat de Gentenaars hier beter van worden", schrijft Siegfried Bracke (N-VA) op de socialenetwerksite.

Maar hoe duur is Gent nu? Zijn de tarieven effectief bij de hoogste in ons land, zoals critici zeggen? En vergeleken met het buitenland: hoe verhouden de nieuwe parkeertarieven zich met die van pakweg Nantes of Eindhoven?

Puzzelen

Parkeertarieven vergelijken tussen verschillende steden is moeilijk. Elke stad heeft zijn eigen karakter, systeem en geschiedenis. Franse steden hebben bijvoorbeeld vaak beter openbaar vervoer, terwijl de Nederlanders al decennia voorlopers zijn op vlak van fietsen. Gent zelf heeft dan weer een historisch smalle binnenstad en een groot voetgangersgebied.

Om een ruwe vergelijking mogelijk te maken puzzelde De Gentenaar de parkeertarieven bij elkaar in de stadscentra van twaalf West-Europese steden: vier Belgische, vier Nederlandse en vier Franse. Vijf steden die ongeveer even veel bewoners hebben als Gent, vier grotere steden en twee kleinere.

We baseerden ons op de officiële parkeertarieven zoals die te raadplegen zijn op de website van de stadsbesturen en van de private uitbaters van parkeergarages.

  • "centrum straat" staat voor het parkeertarief op straat, in het stadscentrum
  • "centrum parking rotatie" staat voor de duurdere parkeergarages; een parkeergarage, privé of stedelijk, in het stadscentrum, die gericht is op kortparkeerders die meestal niet langer dan 3 uur blijven staan; de naam van de parkeergarage staat ook vermeld
  • "centrum parking gemengd" staat voor de geodkopere parkeergarages; een parkeergarage, privé of stedelijk, in het stadscentrum, die gericht is op middel- en langparkeerders die langer dan 3 uur blijven staan; de naam van de parkeergarage staat ook vermeld
  • "rand straat" staat voor het parkeertarief op straat in de rand van de stad, het laagste tarief
  • "X" staat voor een tarief dat niet mogelijk is, omdat de maximale tijd dat een auto mag parkeren bijvoorbeeld 2 uur is

Een aantal conclusies die blijken uit het vergelijken van de parkeertarieven

1. De Vrijdagmarkt is niet duurder dan de Meir

De nieuwe parkeertarieven van Gent zijn op het eerste gezicht de hoogste van Vlaanderen en Brussel. Maar dat is vooral te wijten aan de maximumprijs van 26 euro voor 12 uur parkeren onder de Vrijdagmarkt, Sint-Michiels en Reep. De Stad Gent wil veel rotatie in die parkings, dichtst bij de drukke winkelstraten, en dus moeten er veel vrije plaatsen zijn. De hoge prijs moet ervoor zorgen dat auto's geen hele dag blijven staan.

De meeste bezoekers en shoppers parkeren echter geen 12 uur, maar eerder 8 uur, pakweg van 11 uur tot 19 uur. En dat kan je in de Vrijdagmarkt, Reep en Sint-Michiels wel voor 16 euro. Ook prijzig, maar niet uitzonderlijk. Zo kost een hele dag parkeren in een Interparking-parkeergarage vlakbij de Grote Markt in Brussel 14,9 euro. In de Dansaertstraat is dat 20 euro. Een dagticket in de Interparking-garage aan de Antwerpse Meir kost 18 euro. Aan de Groenplaats is dat 19,9 euro.

Gent is enkel duurder dan het centrum van Brussel en Antwerpen als je langer dan 8 uur blijft. Bovendien zijn de Zuid en de Kouter in Gent, waar een dagticket vanaf nu respectievelijk 14,5 euro en 14,9 euro kost, niet duurder dan Antwerpen en Brussel.

Straatparkeren en in de gemengde parkeergarages in Gent, parkings waar langer parkeren niet extreem duur wordt, zoals Ramen, Sint-Pietersplein, Kouter en Zuid, kost wel enkele euro's meer dan in Antwerpen. Maar het verschil is niet erg groot. 

Brugge, dat wel maar de helft zo groot is als Gent, heeft wel duidelijk goedkopere tarieven, vooral voor langparkeerders.

2. Bordeaux, Nantes en Lille zijn even duur als Gent, behalve op straat

Wie de Gentse parkeertarieven vergelijkt met die van gelijkaardige steden in Frankrijk, ziet ongeveer even hoge prijzen. Een dag parkeren in de best gelegen parkeergarages in Lille, Nantes en Bordeaux kost evenveel of zelfs meer dan in Gent. Gemengde parkeergarages, waar je langer kan blijven staan, zijn wel iets goedkoper in die steden. Er ligt ook vaak beter openbaar vervoer.

De tarieven om op straat te parkeren in het centrum van Gent zijn wel een stuk hoger dan in de Franse steden. Op straat parkeren kan in de centra van de Franse steden ook bijna nergens langer dan 2 of 3 uur. Maar 6 euro voor 2 uur, zoals in Gent, betaal je zelfs niet in Marseille. De parkeergarages in Marseille zijn dan wel weer een stuk duurder dan in Gent.

3. De Nederlanders zijn nog duurder

Wie denkt dat het in Gent duur is, kijk best ook eens naar het noorden. Verschillende steden in Nederland hanteren nog duurdere tarieven. Drie uur parkeren aan de grachten in Amsterdam kost 15 euro. Een dagticket in parking Bijenkorf, in het centrum van Amsterdam, kost 50 euro.

En wat dacht u van Utrecht, waar u voor een dagticket aan de Rijnkade, midden in het stadscentrum, 36 euro ophoest. Op straat rekenen de Utrechtenaars zelfs per minuut: drie uur op straat parkeren in het stadscentrum kost 13,59 euro.

Ook Eindhoven vraagt ongeveer evenveel als Gent. Een dagje shoppen en 8 uur parkeren aan de Markt, midden in Eindhoven, kost u 19,5 euro. Duurder dan de Vrijdagmarkt in Gent, waar u voor 8 uur parkeren 16 euro betaalt. In Groningen kost 8 uur lang parkeren in parking Centrum, midden in de stad, net geen 20 euro.

Enkel het dure dagticket van 26 euro aan de Vrijdagmarkt, Sint-Michiels en de Reep in Gent springt er opnieuw uit.

Corrigeer

MEER NIEUWS