Van “ik zou mijn dochter daten” tot “gooi Hillary in de gevangenis”

De 20 opmerkelijkste uitspraken van de nieuwe president

 De 20 opmerkelijkste uitspraken van de nieuwe president

Foto: AFP

Donald Trump is een van de meest controversiële presidentskandidaten uit de geschiedenis van Amerika. Zal hij die koers van controverse aanhouden nu hij president is? De flamboyante Republikein liet zich de voorbije maanden (en jaren) alleszins opmerken door tal van uitspraken die bij zowel Democraten als Republikeinen de wenkbrauwen deden fronsen. We zetten de 20 opmerkelijkste uitspraken van de president-elect even op een rij.

PORTRET. Donald Trump, de succesvolle zakenman die ook het Witte Huis wilde inlijven in zijn vastgoedimperium

1. Donald Trump kondigt nog maar net zijn kandidatuur aan voor de voorverkiezingen van de Republikeinen of hij laat zich al opmerken door controversiële uitspraak: “Mexico stuurt zijn verkrachters en moordenaars naar Amerika. Ze brengen drugs en misdaad naar hier. Af en toe zal er ook nog wel een goeie bijzitten, veronderstel ik.”

"Ik ga muur bouwen tussen de VS en Amerika"

2. De oplossing volgens Trump om ‘de verkrachters en moordenaars van Mexico uit de VS te houden’: “Ik ga 11 miljoen migranten oppakken en het land uitzetten. En ik ga een grote muur bouwen, en niemand bouwt beter muren dan ik, geloof me. Ik zal een grote, grote muur bouwen langs onze zuidelijke grens. En ik zal ervoor zorgen dat Mexico ervoor betaalt. Let op mijn woorden!”

3. Een uitspraak die Trump niet zelf gedaan heeft, maar hij herhaal de uitspraak wel met veel plezier op Twitter. “Als Hillary Clinton al niet haar eigen echtgenoot kan tevredenstellen, wat doet haar dan denken dat ze Amerika tevreden gaat kunnen stellen?” Hiermee werd verwezen naar de affaire die Bill Clinton, de echtgenoot van Hillary Clinton, had met stagiaire Monica Lewinsky toen hij president was van de Verenigde Staten.

 De 20 opmerkelijkste uitspraken van de nieuwe president
Ivanka Trump Foto: AFP

4. Trump is grote fan van zijn dochter Ivanka, soms zelfs op een ongepaste manier. “Als Ivanka niet mijn dochter zou zijn, dan zou ik wellicht met haar uitgaan.”

5. Trump ziet daarnaast ook zichzelf heel graag. En ook daar praat hij soms op een ongepaste manier over. “Mijn vingers zijn lang en mooi, net zoals andere delen van mijn lichaam...”

6. Trump roept Russen op om e-mails van Hillary Clinton te hacken: “Rusland, als je luistert: ik hoop dat jullie de 30.000 vermiste e-mails van Clinton kunnen vinden”

7. Net na de aanslag in San Bernandino in Californië roept Trump het volgende op: “Ik roep op alle moslims onmiddellijk de toegang tot het Amerikaanse grondgebied te ontzeggen.”

 De 20 opmerkelijkste uitspraken van de nieuwe president
Hillary Clinton

8. Trump suggereert om Clinton neer te schieten: “Als Clinton de kans krijgt haar rechters te kiezen, kan je niets meer doen. Hoewel, er is wel het Second Amendment, mensen.” Daarin wordt ingegaan op het recht op wapenbezit. Velen zien de uitspraak van Trump als een oproep tot moord.

9. Tijdens het 3e presidentiële debat benadrukt Trump dat niemand meer respect heeft voor vrouwen dan hij. Een beetje later zegt hij het volgende over Clinton: “Such a nasty woman”

"Such a nasty woman"

10. Obama is de stichter van ISIS. En zijn medestichter is Hillary Clinton, aldus Trump in een tv-interview.

11. Op een meeting imiteert Trump de fysieke handicap van een journalist van The New York Timesdie na 9/11 schreef over een incidentje met moslims, maar die nadien zei dat het om een misverstand ging. “Je zou die kerel eens moeten zien. “Oh, ik weet niet meer wat ik zie, ik kan het me niet meer herinneren.”

12. Tijdens het tweede presidentiële debat laat Donald Trump zich vooral opmerken door de uitspraak: “You’d be in jail”, in een reactie wat er zou gebeuren als Trump president zou zijn.

13. In het laatste debat weigert Donald Trump te zeggen dat hij de verkiezingsuitslag van 8 november zal erkennen, iets wat ongezien is in de Amerikaanse verkiezingscampagne. Later nuanceert hij: “Ik beloof dat ik de verkiezingsuitslag volledig zal erkennen….als ik win.”

14. Trump is heel zeker van zijn zaak. De Republikein is er zo hard van overtuigd dat hij gaat winnen, dat hij zich volgende uitspraak laat ontvallen tijdens een meeting: “Ik kan zelfs op straat iemand neerschieten, en dan nog zou ik geen kiezers verliezen.”

15. Dat Trump tegen abortus is, heeft hij al meerdere keren aangegeven. “En misschien moeten we vrouwen die abortus plegen, straffen!”

"Misschien moeten we vrouwen die abortus plegen straffen"

16. Een van de meest opvallende uitspraken deed Trump niet tijdens de campagne, maar een tiental jaar eerder. Al kwam de uitspraak wel tijdens de campagne bovendrijven nadat The Washington Post een video uit 2005 publiceerde waarin Trump opschept over hoe hij zich bij vrouwen opdringt: “Ik ben automatisch aangetrokken door mooie vrouwen. Ik begin hen meteen te kussen. Ik wacht niet eens. En als je een ster bent, kan je gewoon alles met hen doen, ze laten jou alles met hen doen. Grab them by the pussy”.

 De 20 opmerkelijkste uitspraken van de nieuwe president

17. In een interview met Amerikaanse media noemde Trump de opwarming van de aarde ‘de hoax van de eeuw”. “I think that climate change is just a very, very expensive form of tax. A lot of people are making a lot of money. I know much about climate change.” In 2012 zei Trump nog dat de klimaatverandering was gecreëerd door de Chinezen om Amerika minder competitief te maken.

 

 

18. Tijdens een televisiedebat kreeg Trump naar eigen zeggen “oneerlijke vragen” gesteld door moderator en Fox News-presentatrice Megyn Kelly. In een radio-interview nadien maakte hij daarover volgende seksistische opmerking. “Je zag bloed lopen uit haar ogen, bloed lopen uit haar…wherever.”

 De 20 opmerkelijkste uitspraken van de nieuwe president
Megan Kelly

19. Tijdens een meeting in Iowa vertelt Trump aan zijn security-mensen hoe ze moeten omgaan met protest in de zaal: “Als ze een tomaat werpen, sla hen dan tot moes jongens, serieus. Sla hen in elkaar, ik betaal nadien de gerechtskosten wel, beloofd!”

 De 20 opmerkelijkste uitspraken van de nieuwe president
Carly Fiorina Foto: AFP

20. Trump was tijdens de voorverkiezingen niet alleen hard voor Hillary Clinton, maar ook voor zijn medekandidaten binnen de Rebulikeinse partij. Zo noemde hij Ted Cruz systematisch een leugenaar. Kandidate Carly Fiorina viel hij aan op haar uiterlijk. “Maar kijk toch naar haar, kijk naar dat gezicht. Kan iemand dáárvoor stemmen?! Stel je voor dat dat het gezicht zou zijn van de volgende president van Amerika.”

Corrigeer

MEER NIEUWS